Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Dt. Arzu Tekkeli, ağız içindeki problemlerin yalnızca dişlerde değil, vücudun farklı bölgelerinde de sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Tekkeli, "Ağız içindeki sorunlar, diş kökleri aracılığıyla vücutta başka sorunlara yol açabilir.
Bu nedenle günlük ağız bakımı büyük önem taşıyor," dedi. Ağız bakımının, sabah ve akşam olmak üzere en az iki kez yapılması gerektiğini belirten Tekkeli, en sık karşılaşılan hataların diş fırçalamanın ihmal edilmesi ve fırçalama süresinin 2 dakikadan kısa tutulması olduğunu söyledi.
Ayrıca, diş aralarında kürdan kullanımı ve düzenli diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmesinin de yanlış alışkanlıklar arasında yer aldığını ekledi.
Ağız sağlığı bilincinin küçük yaşlarda kazanılmasının önemine de değinen Dt. Arzu Tekkeli, ailelere büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.
Diş fırçalamayı teşvik etmek için çocuklara yönelik çeşitli oyunlar öneren Tekkeli, “Örneğin, çocuğa bir kum saati verilerek, kum bitene kadar dişlerini fırçalaması sağlanabilir,” dedi. Ayrıca, çocukların küçük yaşta, henüz diş problemi yaşamadan diş hekimi ile tanıştırılmalarının önemli olduğunu ifade etti. Tekkeli, ilk muayenenin korku yaratmaması için tamamen sohbet ve oyun şeklinde yapılması gerektiğini vurguladı.
Diş İpi, Fırçalama ve Gargara: Ağız Bakımının Sırası
Ağız bakımında izlenmesi gereken doğru sıralamaya da dikkat çeken Dt. Arzu Tekkeli, diş ipi kullanımı, diş fırçalama ve gargaranın sırasıyla yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, dişleri beyazlatmak için macun dışında farklı ürünlerin kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Bu tür ürünlerin, dişlerin çizilmesine neden olabileceğini ve sonuç olarak daha hızlı lekelenmelere yol açabileceğini belirtti.
Diş çürüğü, diş taşı birikimi, dişeti kanaması ve ağız kokusunun en yaygın ağız içi sorunlar arasında yer aldığını belirten Tekkeli, bu sorunların eksik ağız bakımının bir sonucu olarak geliştiğini söyledi.
Bu tür problemlerin, 6 ayda bir yapılacak düzenli diş hekimi kontrolleri ile en aza indirilebileceğine dikkat çekti.
Tedavi Edilmeyen Diş Çürükleri Sinüzit ve Diyabet Gibi Sorunlara Yol AçabilirTedavi edilmeyen ağız içi hastalıklarının ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini vurgulayan Tekkeli, "Diş kökü enfeksiyonları, vücudun farklı alanlarına yayılabilir ve sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizmal hastalıklar gibi sorunlara yol açabilir," dedi. Ayrıca, tedavi edilmemiş diş çürüklerinin, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ve ülser gibi sistemik hastalıklarla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.
Dt. Tekkeli, diş sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini ve ağız bakımı alışkanlıklarının hayat boyu sağlık üzerinde önemli etkiler yarattığını sözlerine ekledi.