Tekirdağ, Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan bir ilimizdir. Trakya’nın ise güneyinde bulunan ilin Marmara’ya da kıyısı bulunmaktadır. Yerli bir turist olarak Tekirdağ’ı gezmek isteyenler ve bir sebeple yolu düşenler tarafından Tekirdağ’da ne yenir sorusu merak ediliyor. Bu güzide ilimizin eşsiz lezzetlerini sizin için derledik…
Tekirdağ’da Ne Yenir?
Zaman zaman hepimiz bulunduğunuz şehirden uzaklaşmak ve yeni yerler görme isteği duyuyoruz. Tekirdağ bu kapsamda ziyaret edilebilecek şehirler arasında yer alıyor.
Özellikle Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar için kolayca ulaşılacak bir şehir olan Tekirdağ, lezzetli yemekleri ve görülecek yerleriyle de ön plana çıkıyor. Tekirdağ, tertemiz havası, doyurucu yöresel lezzetleri ve samimi insanlarıyla da bilinen bir ilimiz.
Türkiye’nin ayçiçeği bahçesi olarak bilinen Tekirdağ’ı daha yakından görmek ve tanımak için ziyaret edebilirsiniz. Tekirdağ’da ne yenir sorusunu soranlar için ise en meşhur lezzetleri sıraladık!
Tekirdağ’ın meşhur lezzetleri şu şekildedir:
- Tekirdağ Köftesi
- Hayrabolu Tatlısı
- Cizleme
- Burma Sucuk
- Sini Mantısı
- Kandilli Mantı
- Damat Paçası
- Tekirdağ Peynir Helvası
- Kaşarlı köfte
- Höşmerim
Liste halinde verdiğimiz bu eşsiz lezzetleri daha yakından inceleyelim…
1) Tekirdağ Köftesi
Tekirdağ’da yemek denildiğinde ilk akla gelen Tekirdağ köftesi oluyor. Tekirdağ köfte ile adeta çığır açmış durumda. Tekirdağ’a has köfte geçmişte tat köftesi ve Hacıköylü köftesi isimleriyle de anılmış bir lezzettir. 2020 yılında ise coğrafi işaret tescilini almaya hak kazanmıştır.
Orta yağlı parça etin çekilmesiyle elde edilen kıymadan yapılan Tekirdağ köfte; ekmek, soğan, sarımsak ve baharat eklemeleriyle oluşur. Her tadanın bayıldığı bir lezzet olan Tekirdağ köfteyi mutlaka denemelisiniz.
2) Hayrabolu Tatlısı
Tekirdağ’da ne yenir sorusuna verilebilecek en tatlı cevap Hayrabolu Tatlısı’dır. Hayrabolu tatlısı veya diğer bir söyleyişiyle Hayrabolu tatlısı, lor peyniri ile yapılan bir peynir tatlısıdır.
Hayrabolu'da yapılmaktadır ve ismini de buradan almaktadır. Tatlıda kullanılan lor peyniri kesinlikle tuzsuz olmak zorundadır. Şekil olarak Kemalpaşa tatlısına benzese de hazırlanışı ondan epey farklıdır.
3) Cizleme
Cizleme, Tekirdağ’ın meşhur kahvaltılıklarından biridir. Aynı zamanda tüm Trakya’da da oldukça bilinen bir lezzettir. Cizleme, yörelere göre farklı isimlerle de bilinmektedir.
Mayalı krep olarak da tarif edilebilecek olan cizleme, genellikle kahvaltı sofralarında yer alan bir lezzettir. Klasik krep tariflerinden farklı olarak cizleme yapımında ılık su ve maya kullanılmaktadır. Arzuya göre tatlı veya tuzlu olarak hazırlanabilir.
4) Burma Sucuk
Tekirdağ’da ne yenir sorusunun bir diğer cevabı ise meşhur Burma sucuğudur. Tamamen doğada beslenen Oğlak ve tekeden elde edilen etlerden yapılan ve yöresel sırlarla oluşturulan bu sucuk Tekirdağ genelinde bilinen bir lezzettir.
Burma sucuk yapımı ise şu şekilde özetlenebilir; burma eti ve dana eti belli oranlarda karıştırılarak kıyma makinesinde incecik çekilir. Daha sonra sucuğa lezzet verebilmesi için kimyon, karabiber, diğer baharatlar, tuz ilavesiyle beraber kıymaya karıştırılır.
Siz de Tekirdağ ziyaretiniz sırasında Burma sucukların tadına bakabilir dönerken ise satın alabilirsiniz.
5) Sini Mantısı
Sini mantısı Tekirdağ’a ait bir mantı şeklidir. Sini mantısını farklı kılan şey demleme yöntemi ve tepsiye diziliş şeklidir. Sini mantısı yapımında öncelikle mantı hazırlanır ve fırınlanır.
Daha sonra et suyu ve/veya tereyağlı su ile ocak üzerinde demlendire demlendire mantıların o suyu içine çekmesi beklenir ve ortaya efsane bir lezzet çıkar.
6) Kandilli Mantı
Trakya bölgesinde sıklıkla tüketilen, diğer bir mantı ise Kandilli mantıdır. Bu mantıyı farklı kılan şey ise tavuk veya hindi eti ile yapılıyor olmasıdır. Kandilli mantı Çanakkale ve Edirne gibi diğer komşu illerde de yapılan bir hamur işidir.
Tekirdağ mutfağında genel olarak kümes hayvancılığı yaygın olduğu için tavuk veya hindi etiyle hazırlanmaktadır. Edirne yöre mutfağında ise av hayvanları ile de hazırlanabilir.
7) Damat Paçası
Tekirdağ’da ne yenir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise Damat Paçası. Rumeli mutfağından Trakya'ya taşınmış olan bu lezzet düğün ve bayram yemeklerinin vazgeçilmezidir. İsmiyle de oldukça dikkat çeken Damat Paçası içerisine konulan malzemeler nedeniyle yokluk yemeği olarak da biliniyor.
İsminin damat paçası olmasının sebebi ise eskiden yapılırken kızarmış yufkaların üzerine tavuklar eklenip o şekilde soslanması.
8) Tekirdağ Peynir Helvası
Tekirdağ’ın bir diğer coğrafi işaretli lezzeti ise Tekirdağ Peynir Helvası. Tekirdağ şehriyle bütünleşmiş olan Tekirdağ Peynir Helvası tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ile yumurta sarısı kullanılarak yapılmaktadır.
Helva kendine özgü parlak sarı renkte, kırçıllı bir yapıdadır. Peynir Helvası yapışık veya kristalleşmiş yapıda olmaz. Harlı ateşte pişirme ve pişirme süresi kılçıklı/lifli yapının oluşmasında önemli rol oynar.
9) Kaşarlı Köfte
Köftesiyle meşhur olan Tekirdağ’da yenmesi gereken diğer bir lezzet ise kaşarlı köfte. Bu köftenin farklı isminin de üzerinde olduğu gibi kaşarlı olmasıdır. Tekirdağ kaşarlı köftede kullanılan kıyma makinesinin özelliği ile et hamur haline getirilmesi de diğer bir öne çıkan özelliğidir.
Köfte genel olarak elastik kıvamda ve homojen yapıdadır. Bu elastik kıvam ve homojen yapı görünüş olarak bütün hale gelmesini sağlar.
10) Höşmerim
Tekirdağ’da ne yenir sorusuna verilelebilecek son cevap ise Höşmerim. Höşmerim tereyağında un kavurduktan sonra kaynar suda eritilmiş kaya tuzu ekleyerek pişirilen ve üzerine petek balı koyularak sıcak servis edilen bir tatlıdır.
Türkiye’de diğer yörelerde de oldukça meşhur olan bu tatlının yapımında yöreden yöreye değişen farklılıklar söz konusudur.
Tekirdağ'ın Neyi Meşhur?
Tekirdağ’da ne yenir sorusu meşhur lezzetleri de elbette ki merak ettiriyor. Etin önemli bir konumda olduğu bu özel ve yöresel mutfakta bolca etli yemeğe rastlamak mümkün.
Tekirdağ’ı gezerken geleneksel ve eşsiz lezzetlerin de tadına peşine düşmek istiyorsanız yukarıda verdiğimiz lezzetlere ek olarak yöresel lezzetler olarak bunları da deneyebilirsiniz:
- Gülbarak Böreği
- Pireşe
- Zennik
Siz de Tekirdağ’a gezi planladığınızda veya yolunuz düştüğünde listede yer alan lezzetleri tadabilir ve farklı bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz.
Tekirdağ'da Kahvaltıda Ne Yenir?
Tekirdağ yemekleriyle ünlü bir şehir olmasının yanı sıra sahip olduğu kahvaltı kültürü ile de dikkat çekmektedir. Kahvaltı genel olarak kültürümüzde sadece bir öğün değil aynı zamanda tüm aileyi birleştiren sosyal bir etkinlik görevi de görmektedir.
Tekirdağ’da kahvaltılar yöreye özgü doğal ürünlerle hazırlanmaktadır. Zeytin, peynir, tereyağı ve bal gibi doğal ürünler kahvaltı tabakalarının vazgeçilmezini oluşturur.
Tekirdağ’da yer alan çeşitli fırın ve kahvaltı mekanlarında doğal ürünlerle donatılmış kahvaltı sofralarını bulabilirsiniz.
Tekirdağ’da ne yenir sorusu etrafında tüm merak edilenleri yanıtladık!