Vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla su içmek potansiyel olarak kanı seyreltir ve vücuttaki elektrolitleri ve özellikle sodyum seviyesini azaltır. Sodyumun azalmasına hiponatremi adı verilir. Sonuç olarak, aşırı su hücrelere girer ve hücrelerde şişme meydana getirebilir. Özellikle beyin hücrelerine çok fazla su girdiğinde beyin üzerindeki baskı artar ve bu durum beynin çalışma performansını etkiler.

Aynı zamanda su zehirlenmesi diğer birçok organı da etkileyebilir. Su zehirlenmesinin etkisiyle birlikte ortaya çıkan yaygın belirtiler genellikle mide bulantısı, kusma, mide şişkinliği, baş ağrısı, uyuşukluk, kas güçsüzlüğü ve kas ağrılarıdır. Özellikle fazla su içtiğiniz bir gün yaşıyor ve de bu belirtilerle karşılaşıyorsanız su zehirlenmesi yaşanma riski ortaya çıkabilir.

Su zehirlenmesi vakalarında genellikle su tüketimi bir süreliğine durdurulur. Bunun dışında nedene bağlı olarak diüretik veya intravenöz sıvılara da ihtiyaç duyulabilir.

SU ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?

Su toksisitesi olarak da ifade edilebilen su zehirlenmesi, aşırı su tüketimine bağlı olarak vücuttaki elektrolit ve sodyum seviyelerinin olması gereken dengenin dışına çıkmasıyla meydana gelir. Su zehirlenmesi vücudun alması gereken su miktarının çok üstüne çıkıldığında görülür. Normal seviyelerde içilen suyun herhangi bir zehirlenme riski yoktur.

 Su zehirlenmesine neden olabilecek faktörler şu şekildedir: Vücudun ihtiyaç duyduğunun çok üstünde su tüketimi. Aşırı sıcak bir ortamda çalışmaya bağlı fazla su tüketimi. Yoğun spor ve fiziksel aktivite. Düşük sodyum içeren bir beslenme düzeni. Böbrek fonksiyonları ve ADH hormonu bozuklukları. Psikojenik polidipsi.

Ayrıca böbreklerin fazla suyu dışarı atmasını zorlaştıracak birtakım rahatsızlıklar da su zehirlenmesine yol açabilir: Kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, bazı antidepresan ve antipsikotik ilaçlar.

Şizofreni hastası olan kişilerde yaygın görülen bir problem olan psikojenik polidipsi, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla su içilmesine neden olur ve bu da su zehirlenmesini tetikleyebilir.

SU ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Su zehirlenmesi mide bulantısı, kusma ve mide şişkinliği ile kendini gösterir. Bunların dışında baş ağrısı, kas ağrısı, kas krampları ve baş dönmesi de su zehirlenmesi belirtileri arasında yer alır.

Su zehirlenmesi genellikle şu belirtilerle ortaya çıkar: Mide bulantısı ve kusma, mide şişkinliği, baş ağrısı, kas ağrısı, kas krampları, baş dönmesi, uyuşukluk.
 

Muhabir: Mualla İclal Aldoğan