Cerit, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırklareli'nde 53 aile sağlığı merkezi ve 135 aile hekimliği bulunduğunu, her bir aile hekimine ortalama 2 bin 789 hastanın bağlı olduğunu söyledi.

Yeni yönetmeliğin, aile hekimliklerini daha işlevsel hale getirdiğini vurgulayan Cerit, aile hekimlerinin artık hastaların kronik hastalıkları, kanser, gebelik süreçleri ve çocukluk aşıları gibi daha geniş bir sağlık takibini üstleneceğini açıkladı. Cerit, "Aile hekimliği, artık sadece 'ilacı yaz doktor' yaklaşımından çıkarak, bir bireyin tüm sağlık parametrelerini değerlendiren ve titizlikle takip eden bir sisteme dönüşüyor. Bu yeni yapı, hem hastalar için hem de sağlık çalışanları için büyük bir adım," dedi.

Kırklareli'nin 65 yaş ve üstü nüfus oranının Türkiye'nin en yüksek illerinden biri olduğunu belirten Cerit, yaşlı nüfusun artışıyla birlikte kronik hastalıkların da daha fazla görüldüğünü ifade etti.

Yeni yönetmelik ile bu hastalıkların yönetimine daha fazla önem verildiğini kaydeden Cerit, "Kronik hastalıkların izlenmesi, şeker, tansiyon, göz ve böbrek kontrolleri gibi takipler aile hekimliği sisteminde daha sistematik hale getirilecek," diye konuştu.

Ayrıca, Türkiye'de aşırı ilaç kullanımının bir sorun olduğunu belirten Cerit, yeni yönetmeliğin gereksiz ilaç kullanımını azaltmayı amaçladığını söyledi.

Özellikle antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı konusunda yapılan düzenlemelere dikkat çeken Cerit, hekimlerin gereksiz ilaç yazmamaları durumunda ödüllendirileceğini ve bu sistemin, sağlıkta daha akılcı bir yaklaşımı teşvik edeceğini ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı