Gıda, lojistik, geleneksel el sanatları ve davet organizasyonu gibi 10 farklı sektörde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri, ürünlerini sadece yerel pazarda değil, uluslararası alanda da tanıtarak ekonomiye katkı sağlıyor.
MKKB Başkanı Nuket Özcan, kadınların emeğini katma değere dönüştürmek için yürüttükleri projeleri anlattı.
Türkiye’deki kadın kooperatiflerinin ürettiği nitelikli ürünlere odaklandıklarını belirten Özcan, üretim sürecinden pazarlamaya kadar birçok aşamada kadınlara destek sağladıklarını söyledi. Özcan, "Örneğin, Kocaeli'nin Karamürsel ilçesindeki Fulacık köyünde üretilen bal, bir kooperatifimiz tarafından toplanıyor, başka bir kooperatifimiz balın etiketini hazırlıyor ve ardından kalite kontrol ile pazarlama stratejileri uygulanıyor," dedi.
MKKB, yalnızca büyük şehirlerden değil, Türkiye’nin dört bir yanından kadınları bir araya getiriyor. 20 yaşındaki öğrencilerden 80 yaşındaki emeklilere kadar geniş bir üyeye sahip olan birlik, kuşaklar arası entegrasyonu da teşvik ediyor. Genç nesil, kadın kooperatifçiliği ve üretim süreçleri hakkında eğitim alırken, deneyimli üyeler de bilgi ve tecrübelerini paylaşıyor.
Özcan, kooperatifçiliği imece usulüyle yapılan ticaretin başlangıcı olarak tanımlayarak, kadınların üretim sürecinden geçtikten sonra girişimci olma yolunda güçlendiklerini belirtti. Özcan, "Her kadının üretim yapabileceği ve sürdürülebilir hale getirebileceği bir iş yapmasını istiyoruz. Bu süreçte, katma değer üretmek, müteşebbisliği yansıtmak çok kıymetli," diye ekledi.
Marmara Kadın Kooperatifleri Birliği, kadınları sadece ev ekonomisinde değil, ulusal ve uluslararası düzeyde de başarıya taşıyarak, toplumun ekonomik gücünü artırmayı amaçlıyor.