İşaret dili öğrenmek, işitme engelli bireylerin sosyal hayatta ve iş yaşamında aktif rol alabilmesi için kritik bir adımdır. İşaret Dili Eğitmeni Emine Kıvcı Biçim, bu konuda “İşitme engelli bireylerin toplumda kendilerini yalnız hissetmemeleri için herkesi işaret dili öğrenmeye davet ediyorum” dedi.

Son yıllarda işitme engelli bireylerin topluma kazandırılması adına önemli adımlar atılmıştır. Her iş yerinde işaret dilini bilen personel ve medya yayınlarında işaret dili tercümanları artık sıkça görülüyor. Kıvcı Biçim, işaret dilinin iletişim engellerini aşmanın en etkili yollarından biri olduğunu vurguladı.

Küresel ölçekte bir sorun

Son olarak, dünya genelinde 466 milyon işitme engelli birey bulunduğunu belirten Kıvcı Biçim, “1 dil 1 insan ise 1 işaret dili 466 milyon işitme engelli demektir” dedi. Bu ifadeyle, işaret dilinin öğrenilmesinin yalnızca işitme engelliler için değil, tüm toplum için önemli bir gereklilik olduğunu vurguladı.

“Herkes işaret dili öğrenmeli”

Toplumda işitme engelli birey sayısının fazla olduğunu belirten Kıvcı Biçim, bu bireylerin sosyal hayatın her alanında aktif olarak bulunabildiğini, ancak özellikle bankalarda, hastanelerde ve adliyelerde iletişim zorlukları yaşadıklarını ifade etti. İşitme engelli bireylerin, karşılaştıkları durumları anlatmak için ya işaret dili bilen bir aile üyesine ya da tercümana ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Okuma yazma bilmemek bir engel

Kıvcı Biçim, bazı kurumların engelli bireylerle iletişim kurarken kağıda yazma yoluna gitmelerinin yetersiz olabileceğini, çünkü bazı bireylerin okuma yazma bilmeyebileceğini vurguladı. “İşitme engelli her birey okuma yazma bilmeyebilir veya bilse de kelime hazineleri yeterince geniş olmayabilir. Bu durum, iletişim kurmalarını zorlaştırır” dedi.

Kendi işitme engelli ebeveynlerine de değinen Kıvcı Biçim, işaret dilinin kendisi için bir ana dil olduğunu belirtti. “Onlara faydalı olabilmek için işaret dili eğitmenliği, tercümanlığı ve bilirkişilik yapıyorum” dedi.

Toplumda yalnız hissetmemeleri için çağrı

Kıvcı Biçim, işitme engelli bireylerin kendilerini toplumun bir parçası olarak görebilmeleri için işaret dili öğrenilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Biz onlara faydalı olmak için varız ama her yere yetişmemiz mümkün değil” diyerek toplumun bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: IGF Haber Ajansı