Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle erken tanının ve doğru bakımın, pek çok sağlık sorununu önlemede büyük rol oynadığını belirtiyor.
Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlknur Özcan, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı yaşamın ağızdan başladığını ifade etti.
Ağızda görülen premalign lezyonların, kansere dönüşebileceğini belirten Özcan, bu nedenle erken tanının önemine dikkat çekti. Özcan, "Kanser olabilecek lezyonları erken dönemde teşhis etmek çok önemli. Dünyadaki ölümler arasında ağız kanserlerinden kaynaklanan ölümler 7. sırada yer almakta, bu da erken tanının ne kadar kritik olduğunu gösteriyor," dedi.
Özcan, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte ağız hastalıkları yükünün arttığını ve bu sorunların özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük bireylerde daha fazla görüldüğünü belirtti.
Ayrıca, ağız ve diş sağlığına yönelik farkındalık oluşturmak için okullarda ve bakım evlerinde diş taramaları yapıldığını ve medyada kamu spotlarının büyük önem taşıdığını söyledi.
Hamilelikte Diş Sağlığına Dikkat
Prof. Dr. İlknur Özcan, hamilelik döneminin diş sağlığı açısından önemine de değindi. Toplumda yaygın olan "hamilelikte diş kaybı" algısının yanlış olduğunu belirten Özcan, "Hamilelik asla diş kaybının olduğu bir dönem değildir. Ancak hamilelik sürecinde hormonel değişiklikler nedeniyle diş etleri daha duyarlı hale gelir.
Eğer diş etlerine gereken özen gösterilmezse, 'hamilelik gingivitisi' gelişebilir," şeklinde konuştu.
Ağız Sağlığı ve Estetik: Sosyal Medyanın Etkisi
Biruni Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Diker, ağız sağlığına yönelik estetik taleplerin arttığını, bunun da sosyal medyanın etkisiyle şekillendiğini belirtti. Diker, "Sosyal medyanın dayattığı güzellik algılarından dolayı ihtiyacı olmayan hastalarımız estetik ameliyatlara başvurabiliyor.
Bu durum, daha çok psikolojik bir iyileşme arayışıyla ilişkili oluyor," dedi. Toplumun estetik algısının değişmesiyle birlikte, diş ve çene cerrahisi taleplerinin de arttığını ifade eden Diker, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Diş Çürüklerinin Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkisi
Ağız sağlığının, genel sağlık üzerindeki etkilerini vurgulayan İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu İlhan, diş çürüklerinin vücutta kronik bir stres yarattığını, bu durumun böbrek ve karaciğer gibi organları olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
İlhan, gebelikte oluşan enfeksiyonların da riske yol açabileceğini belirterek, bu nedenle diş sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Ağız Kanserlerinin Artışı
Ağız kanserlerinin son yıllarda arttığına dikkat çeken Dr. Duygu İlhan, 2020 verilerine göre ağız kanserlerinin insidansının 2,1 seviyesinde olduğunu belirtti. Diş sağlığını etkileyen faktörler arasında şekerli ve paketli gıdaların önemli bir yer tuttuğunu söyleyen İlhan, "Şekerli gıdaların diş çürükleri için yüksek risk oluşturduğunu unutmayalım. Ayrıca aşındırıcı diş macunlarından kaçınmak gerekir," şeklinde uyarıda bulundu.
Diş Fırçalama ve Hijyen
Ağız sağlığının korunmasında düzenli diş fırçalamanın önemini vurgulayan Dr. Duygu İlhan, doğru diş macunu seçiminin de önemli olduğunu belirtti.
"Florlu diş macunları kullanmak, diş sağlığını korumada etkili olacaktır. Diş macununun aşındırıcı özellikleri konusunda dikkatli olunmalı ve mutlaka bir uzmandan tavsiye alınmalıdır," dedi.
Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın temel taşlarından biridir. Erken tanı, düzenli bakım ve doğru bilgiyle bu alanda büyük iyileşmeler sağlanabilir.
Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekiyor ve bireyleri düzenli diş kontrolü ve hijyenine özen göstermeye çağırıyor.