Horhor Antikacılar Çarşısı'nda 203 antikacının bulunduğu atölyelerde, ustalar uzun yıllar boyunca kazandıkları tecrübeyle eserleri restore ediyor. 67 yaşındaki İlhan Şenyurt, 12 yaşında başladığı mesleği 55 yıldır sürdürerek eski ahşap eserlerin bakım ve onarımını yapıyor. Şenyurt, eserlerin orijinal halini bozmadan yapılan restorasyon sürecini anlatırken, "Bazen bir eşya birkaç haftada, bazen ise 3-4 ayda tamamlanabiliyor. Ancak her durumda sabır ve titizlikle çalışıyoruz" dedi.
"Biz de Kalan Son Nesiliz"
Antika restorasyonunun giderek azalmakta olan bir zanaat olduğuna dikkat çeken Şenyurt, "Eskiden bu işi yapan birçok usta vardı, ama şimdilerde sayımız azaldı. Maalesef gençler bu mesleğe ilgi göstermiyor. Bizimle birlikte bu meslek de kaybolacak gibi." diye konuştu. Uzun yıllar boyunca farklı tarihi cami ve türbelerin restorasyonunu yapan Şenyurt, hala öğrenmeye devam ettiğini belirterek, "Bu işte usta olmak bile zaman alıyor. Hiçbir zaman 'tamam, ben oldum' diyemiyorsunuz. Her gün yeni bir şey öğreniyorsunuz" dedi.
Sabır ve Özveri Gerektiren Bir Zanaat
49 yıldır antika restorasyonu yapan 67 yaşındaki Veysel Yılmaz da, işinin en önemli özelliğinin sabır olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bir iş günlerce sürebilir. Hatalarınızı fark ettiğinizde tekrar yapmanız gerekebilir. Sabır taşı olmanız gerekir. O kadar dikkatli ve dirayetli olmalısınız ki, hiçbir şey sizi pes ettirmesin" dedi. Yılmaz, bir antika eserinin orijinalini bozmadan, sadece eksik ya da kırık parçalarını restore ettiklerini ve bunun büyük bir uzmanlık gerektirdiğini söyledi.
Antikacılar İçin Hayat Kurtarıcı Ustalar
Antikacılar için restorasyon ustalarının büyük öneme sahip olduğunu dile getiren 30 yıldır antikacılık yapan Murat Fırat, restorasyon sayesinde antikaların daha değerli hale geldiğini ve son kullanıcıya temiz ve bakımlı bir şekilde ulaştırıldığını belirtti. "Antikaların bakımlı olması, doğal renginin ortaya çıkması çok önemli. Ustalarımız, bu süreçte çok büyük bir özen gösteriyorlar" dedi.
Horhor Antikacılar Çarşısı’ndaki ustaların, geçmişin estetik değerlerini koruyarak ve orijinaline sadık kalarak yapılan restorasyonlarla, hem tarihsel mirası yaşatmaya hem de geleceğe taşımaya devam ettikleri görülüyor. Bu zanaat, zamanla kaybolmaması gereken bir değer olarak karşımıza çıkıyor.