Ülkemizin dört bir yanında müzeler ve ören yerleri bulunuyor. Bunlardan biri de Trakya’nın incisi Tekirdağ’da yer alıyor. Tekirdağ’a yolu düştüğünde müze ziyareti yapmak isteyenler için Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi oldukça iyi bir seçenek. Peki, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi nerede? Sizin için merak edilenleri derledik…

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Nerede?

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Türkiye'nin Tekirdağ kentinde bulunan köklü bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 1967 yılında kurulmuştur. Müzede il ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin yanı sıra bölgenin kültürel tarihine ilişkin etnografik eserler de sergilenmektedir. 

  • Tekirdağ’da bulunan müzenin açık adresi: Yavuz, Rakoczi Ferenc Sk., 59100 Süleymanpaşa/Tekirdağ’dır. 
  • Telefon numarası ise: 0 (282) 261 20 82’dir.

Müzenin çalışma saatleri salı-cumartesi günleri 08:30-17:00 saatleri arasındadır. Müze pazar ve pazartesi günleri kapalıdır.

Tekirdag Arkeoloji Ve Etnografya Muzesi Nerede 5

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Hakkında Bilgi

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi tarihçesi müze hakkında bilgi edinmek için bilinmesi gereken bir husustur. Tekirdağ Etnografya Müzesi 1967 yılında kurulmuş, 1977 yılına kadar ise küçük bir teşhir salonunda faaliyetlerine devam etmiştir.

1927 yılında ise vali konağı olarak inşa edilen binanın müze olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı’na devredilmesinin ardından yapılan restorasyonlar ile yeni bınasında 1992 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Müze teşhiri genel olarak, giriş bölümünde taş eserler salonu, ikinci katta arkeolojik eserler ve etnografya salonu ile geniş bahçe teşhirlerinden oluşmaktadır.

Tekirdag Arkeoloji Ve Etnografya Muzesi Nerede 2

Tekirdağ müzesinde neler var sorusunun cevabını ise kısaca vermeye çalışalım:

Taş eserler salonunda; Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion Teichos (Karaevlialtı), Byzante (Barbaros), Apri (Kermeyan) başta olmak üzere ilimiz sınırları içindeki ören yerlerinden müzeye getirilen önemli heykeller, steller, kabartmalar, mezar taşları ve yazıtlardan oluşan eserler yer almaktadır. Buna ek olarak Harekattepe Tümülüsü’nde bulunan Trakların Odrys sülalesine ait bir kralın iskeleti, mezar buluntuları, kraliyet ve rahiplik taçlarıyla birlikte etlendirilmiş şekilde sergilenmektedir 

Bir Trak prensine ait olan Naip Tümülüsü’nün birebir boyutlarında canlandırılan mezar odasına ek olarak Makedon öğelerinin ağır bastığı gümüş kaplar, takılar, kandil, kalkan ve şamdandan oluşan mezar envanteriyle birlikte burada bulunmaktadır.  

Arkeolojik eserler salonunda ise Tekirdağ'ın Karansıllı Köyü’nde Yatak ve Kuştepe mevkilerinde bulunan taş aletler, Malkara İlçesi, Çavuşköy Ballı Mevkiinde bulunan çakmaktaşı ve kuartz kesiciler, alt paleolitik döneme ait olup orta pleistosenin ilk yarısına, yani günümüzden 500.000 yıl öncesine ait eserler sergilenmektedir.

Bu bölümde bu dönemlerden başlayarak demir devrine kadar üretilmiş olan taş baltalar, kemik aletler, mızrak uçları, ok uçları,  madeni ve pişmiş toprak heykelcikler, günlük kullanım kapları bulunmaktadır. 

Ayrıca, merkez Yamanlar Mevkii’nde bulunan, üzerinde Homeros’un İlyada adlı eserinin 24. bölümünde, Troya Kralı Priamos’un oğlu Hektor’un cenazesini kurtarmasının anlatıldığı Syleus Ressamına ait krater, Toptepe ana tanrıça kült kabı, Perinthos ve Karaevli lahit buluntuları, Trak adak stelleri, figürinler, fibulalar, takılar, koku şişeleri, kandiller, süs eşyaları, Trakya şehir ve kral sikkeleri ile Roma, Bizans, Osmanlı, Avrupa dönemlerine ait elektron, bronz, gümüş ve altın sikkeler iki ayrı sikke de müzede yer almaktadır.

Etnografya salonunda ise Osmanlı ve yakın dönemlerde kullanılan pişmiş toprak sırlı ve metal kaplar, Çanakkale Seramikleri, ateşli ve kesici silahlar, gümüş takılar, Tekirdağ yöresi kadın ve erkek kıyafetleri, hamam takımları, el işlemeleri, örtüler, havlular gibi eserler sergilenmektedir.  

Bahçe teşhiri bölümünde ise Tekirdağ Müzesi’nin üç cephesini kaplayan geniş bahçesinde, Helenistik Dönem’den Osmanlı Dönemi’ne kadar olan lahitler, sütunlar, heykeller, sütun başlıkları, frizler, arşitravlar, mezar stelleri, sunaklar, pitoslar, mezar taşları yer almakta ve ziyaretçilerini beklemektedir. 

Tekirdag Arkeoloji Ve Etnografya Muzesi Nerede 4

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne Nasıl Gidilir?

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi nerede sorusu nasıl gidilir sorusunu da beraberinde getirmektedir. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne gitmek için birkaç seçenek bulunmaktadır. Bunlardan biri, Tekirdağ şehir merkezinden başlayarak müzeye yürümektir.

Müze, şehir merkezine yaklaşık 1 km uzaklıktadır ve yürüyerek 15 dakika içinde ulaşmak mümkündür. Yürüyüş esnasında Tekirdağ’ın güzel manzarasını ve tarihi yapılarını da görmek mümkündür.

Diğer bir seçenek ise toplu taşıma araçlarını kullanmaktır. Tekirdağ’da müzeye ulaşım için otobüs, minibüs ve dolmuş gibi çeşitli toplu taşıma araçları bulunmaktadır. Bu araçlardan herhangi birini kullanarak kolayca gidebilirsiniz.

Toplu taşıma araçlarının güzergahları ve saatleri hakkında bilgi almak için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz ve ona göre tercih yapabilirsiniz. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yol tarifi ise bu şekildedir. 

Netflix Sürükleyici Mini Diziler: İzlenebilecek En İyi 12 Mini Dizi! Netflix Sürükleyici Mini Diziler: İzlenebilecek En İyi 12 Mini Dizi!

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Giriş Ücreti

Ülkemizde 01.03.2024 tarihinden itibaren müze ve ören yeri giriş ücretleri yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi girişi ücretsiz olarak yapılmaktadır. 

Muhabir: Mehmet Akif Aldoğan