Tekirdağ, köfte denince Türkiye'nin akla ilk gelen şehirlerinden olduğu su götürmez bir gerçek. Peki, Tekirdağ’ın coğrafi işaret alan Pabuç köftesini biliyor musunuz? Pabuç köftesi tarifi ve daha fazlası yazımızda!

Pabuç Köftesi Tarifi: Nasıl Yapılır?

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesine bağlı Çerkezmüsellim Köyü Pabuç Köftesi ile ünlenmiştir. Pabuç Köftesi Tekirdağ’ın eşsiz lezzetleri arasında yer almaktadır. Yapımı oldukça özen isteyen ve özel malzemeler kullanılan bir köfte türüdür. Bundan dolayı pabuç köftesi tarifi de merak edilmektedir.

Çerkezmüsellim köftesi tarifi şu şekildedir:

  • 400 gr dana kol ve kaburga eti
  • 3 diş sarımsak
  • 75 gr iç yağı
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 dilim bayat ekmek içi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Not: Daha çok köfte elde etmek isterseniz malzemeleri aynı oranda arttırabilirsiniz.

Pabuc Koftesi Tarifi 2

Pabuç Köftesi Hazırlanışı

Pabuç köftesi tarifi kadar hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar da araştırılmaktadır.

Dana eti ve iç yağı kıyma makinesinin iki numaralı ayna denilen parçasıyla bir defa çekilerek kıyma haline getirilir. Ardından sarımsak, bayat ekmek içi, karabiber, soğan ve tuz gibi diğer malzemeler eklenir ve kıyma yaklaşık 20 dakika yoğrulur.

Bu aşamadan sonra karışımın lezzetinin oturması ve kıvam alması için buzdolabında 5-6 saat kadar dinlendirilir. Asıl lezzet için 1 gece dinlendirilmesi önerilmektedir.

Izgara yapmadan önce köfte hamuru buzdolabından çıkarılarak elle yuvarlanır ve elips şekli verilir. Köfteler her yüzü yaklaşık 2 dakika olacak şekilde sık sık çevrilerek ızgarada toplamda 4 dakika pişirilir. Bu yöntemle köfteler hem kabarık hem de sulu kalmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Tekirdağ’ın Tescilli Tatlısını Denemeyen Kaldı Mı? Peynir Helvası Nasıl Yapılır?

Pabuc Koftesi Tarifi 1

Tekirdağ'ın Coğrafi İşaretli Köftesi

Tekirdağ’ın pabuç köftesi ünlü olan köfte türleri arasında yer almaktadır.  Pabuç Köftesi 2020 yılında coğrafi işaret alarak tescillenmiştir. Bu işaret köftenin belirli bir bölgeye ait olduğunu ve o bölgenin kültürel bir mirası olarak kabul edildiğini göstermektedir.

Tekirdağ'da Piknik Mevsimi! Laladere Piknik Alanı Nerede? Tekirdağ'da Piknik Mevsimi! Laladere Piknik Alanı Nerede?

Pabuç Köftesi adını aldığı Çerkezmüsellim Köyü’nde ortaya çıkmıştır. Hayrabolu ilçesinin içinde bu köfte sıkça yapılmaktadır. Coğrafi işaret Tekirdağ’ın yöresel mutfağını tanıtmak ve korumak amacıyla alınmıştır.

Bu köftenin lezzetinin sırrı Çerkezmüsellim yöresinde meralarda yetişen genç danaların etinin kullanılmasıdır. Özellikle bir yaşını doldurmamış danaların kol ve kaburga etlerinden elde edilen %50 yağsız et, boyun ve kaburga bölgelerinden alınan diğer %50 ile birleştirilir.

En iyi lezzeti yakalamak adına iç yağı, etin beşte biri oranında kullanılır. Kıyma makinesinin bıçağı yani ayna kısmı da köftenin lezzetinde önemli rolü olduğu belirtilmektedir.  Bıçağın keskinliği etin ezilmeden suyunu koruyarak çekilmesini sağlar.

Ayrıca pabuç köftesi tarifinde özel baharat karışımı diğer köftelere göre daha fazla kullanılmaktadır.  Kıyma elle yoğurulduktan sonra dinlendirilir ve ardından arzu edilen büyüklükte köfteler hazırlanarak ızgaraya yerleştirilir.

Tekirdağ’ın coğrafi işaretli Pabuç Köftesi bölgenin gastronomi dünyasında ne kadar zengin olduğunu gösteren önemli bir örneklerdendir. Hayrabolu Çerkezmüsellim pabuç köftesini yerinde yemek gerçek lezzetini tatmak için daha doğru olacaktır.

Muhabir: Mehmet Akif Aldoğan