Medipol Sağlık Grubu Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kıvanç Katmerlikaya, ozon tedavisinin özellikle nörolojik hastalıklar ve eklem problemleri gibi çeşitli sağlık sorunlarında etkili bir tedavi seçeneği sunduğunu açıkladı.
Ozon tedavisi, hızla yayılan yenilikçi bir yöntem olarak, Parkinson, MS (Multiple Skleroz), bel ve boyun fıtığı, kronik yorgunluk sendromu ve romatizmal hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar elde ediliyor.
Dr. Katmerlikaya, ozon tedavisinin kireçlenme ve eklem aşınmalarına bağlı sorunlar başta olmak üzere, eklem ağrıları ve nörolojik hastalıklar gibi geniş bir yelpazede etkili olduğunu söyledi. Ozon tedavisi, hastaların tedaviye sadece 15-20 dakika ayırarak iyi sonuçlar almasını sağlıyor.
Ayrıca, tedavi sadece bazı özel durumlar dışında, çoğu hastaya güvenle uygulanabiliyor. Favizm, tiroit fonksiyon bozukluğu ve gebelik gibi durumlarda ozon tedavisi önerilmiyor.
Ozon tedavisinin sistemik ve lokal olmak üzere iki ana yöntemi bulunuyor.
Sistemik uygulamada, hastanın kanı alınıp ozonla birleştirilerek tekrar vücuda veriliyor.
Lokal uygulamada ise ozonlanmış kan, genellikle omuz veya kalça bölgesine enjekte ediliyor.
Dr. Katmerlikaya, tedaviyle kan dolaşımının iyileştirildiğini ve bağışıklık sisteminin düzenlendiğini belirtti.
Ozon tedavisinin bilinen ciddi bir yan etkisinin bulunmadığını vurgulayan Katmerlikaya, bu tedavinin depresyon gibi psikolojik durumlarda serotonin seviyesini artırarak olumlu sonuçlar verdiğini de söyledi.
Ayrıca, şeker hastalarındaki diyabetik ayak tedavisinde de başarılı sonuçlar elde ediliyor.
Ozon tedavisinin, eklem kireçlenmeleri, kas ağrıları ve romatizmal hastalıklar gibi durumlarda da etkili olduğu ifade edildi.
Tedavi, haftada bir ya da iki seans olarak uygulanıyor ve toplamda 10-12 seanslık bir kür süreciyle tamamlanıyor. Katmerlikaya, tedavinin sonunda yüz güldürücü sonuçlar alındığını ve hastanın durumuna göre tedavi süresinin uzatılabileceğini belirtti.
Ozon tedavisinin en büyük avantajlarının başında, düşük yan etki profili ve hastaların tedavi sürecindeki konforunun bozulmaması geliyor.