Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanabilecek olası depremlere dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Levha sınırları üzerinde bulunan bu bölgenin jeolojik olarak risk taşıdığını belirten Görür, "16 milyon yıl önce oluşan bu sınırlar, milyonlarca yıl boyunca aktif kalacak ve bu sınırlarda muhakkak deprem olacak" dedi.

KARADENİZ'DEKİ DEPREM: "BARTIN DEPREMİ DEĞİL"

Bartın'ın Amasra açıklarında yaşanan 4.8 büyüklüğündeki depreme de değinen Görür, bu depremin "Bartın depremi" olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Karadeniz'deki depremlerin bölgedeki fay hatlarıyla ilgili olduğunu ve Türkiye'nin genel fay sistemiyle bağlantılı olmadığını belirtti.

"DEPREM DİRENÇLİ KENTLER BİLİMSEL OLARAK YANLIŞ PLANLANIYOR"

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden sonra yapılan çalışmaları değerlendiren Görür, deprem dirençli kentlerin oluşturulması için bilimsel ve mühendislik temelli adımların atılmadığını vurguladı. Yapılan çalışmaların halkı yanıltmaması gerektiğini söyleyen Görür, "Rastgele yapılan işler yerine doğru planlamalar yapılmazsa depreme dirençli şehirler oluşturulamaz" diye ekledi.

GÜNEYDOĞU ANADOLU’NUN DEPREM RİSKİ

Görür, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Arap, Anadolu ve Afrika levhalarının sınırında yer aldığını ve bu jeolojik sınırın milyonlarca yıl boyunca depremler üretmeye devam edeceğini belirtti. Deprem riskinin kalıcı olduğuna dikkat çeken Görür, kalıcı çözümler için ileri teknoloji ve özel malzemelerin kullanılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi.
 

Muhabir: Mualla İclal Aldoğan