Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı Bütçesi hakkında konuşma yaptı.
“BUNLAR NEDEN YARGILANMIYOR?”
Yontar, “Sağlık Bakanlığı’nın olmayan bütçesini görüşüyoruz. Ülkenin en önemli gündemi Yenidoğan Çetesi olmalı ama sizler bu vahim olayı soğutmaya, milleti kandırmaya çalışıyorsunuz. 19 özel hastanede SGK’yı dolandırmak amacıyla kurulan çete eliyle bilinen 10 bebeğimiz resmen katledilmiş olup, artık bu ülkede kimsenin sağlık güvenliği, can güvenliği yoktur. Yıllardır bu çete tarafından kaç bebeğimiz katledilmiştir? Kaç bebeğimiz sakat kalmıştır? Ne yazık ki bunun hesabını bilemiyoruz. Diğer servislerde, yetişkin yoğun bakımlarında ya da başka servislerde neler oldu bitti bilemiyoruz. Anjiyolarda yolsuzluk çıktığı anda hastanenin ismi değiştirilerek hırsızlığa devam edilmekte. Şafak hastanesi en az 5 defa isim değiştirdi ve hırsızlığa devam etti. Bu hastaneleri yeterince denetlemeyen il sağlık müdürlüğü yetkilileri neden görevden alınmamaktadır? SGK adeta yağmalanırken buna göz yuman SGK yetkilileri kimlerdir? Bunlar neden yargılanmıyor?” diyerek sözlerine başladı.
KETEM’LERDEKİ EKSİKLİKLER VE MAMOGRAFİ CİHAZLARI
Meme kanseri konusunda da açıklamalarda bulunan Yontar, "Meme kanseri, kadınlarda en sık rastlanan kanser türüdür ve 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalanma riski vardır" dedi. Yontar, Sağlık Bakanlığı'nın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısının yetersiz olduğunu ve mamografi cihazlarının güncel olmadığını belirtti. "KETEM'lerin gerçek sayısı nedir? Mamografi cihazları kaç yıllıktır? Yeterli sayıda doktor ve radyolog var mıdır?" şeklinde sorular yöneltti.
"SMA HASTALARINA YARDIM EDİN"
Yontar, SMA hastalığına da değinerek, "Ülkemizde 0-3 yaş aralığında 3 bin SMA hastası çocuğumuz var. Bakanlık bu çocukların tedavisinde kullanılan ilaçları karşılamalı" dedi. SMA hastaları ve diğer nadir hastalıklarla ilgili çözüm önerileri sunan Yontar, "Bakanlık, tedavi ve ilaçlara erişimde zorluk yaşayan hastalar için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?" diye sordu.
"DOKTOR SORUNU CİDDİYETLE ELE ALINMALI"
Türkiye’deki sağlık çalışanlarının sorunlarına da değinen Yontar, "Türk doktorlarının yurtdışına göç etmesi bugünün en büyük sorunudur. Hekim başına düşen hasta yoğunluğu, mobbing, liyakatsiz atamalar ve düşük maaşlar, sağlık sisteminin çökmesine neden oluyor" diyerek, doktorların yurtdışına göç etmelerini engellemek için Bakanlık’tan çözüm beklediğini belirtti.
“ERGENE NEHRİ ZEHİR AKIYOR”
Yontar son olarak Ergene Nehri’nin zehir aktığını ve bununda kansere sebebiyet verdiğini dile getirdi. Yontar, “Trakya'nın en büyük sorunlarından biri kanserdir. Ergene Nehri, yıllardır zehir akıyor ve kanser can almaya devam ediyor. Ama Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 2018 yılından sonra ‘Türkiye Kanser İstatistikleri’ adlı çalışmasını yayınlamıyor. Tekirdağ’da, bir Onkoloji Hastanesi kurulması hususunda bakanlığınızca başlatılan herhangi bir çalışma var mıdır? Son beş yılda Tekirdağ’da kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden hasta sayısı kaçtır? Bunların istatistiği tutulmakta mıdır? Hastanelerde doktor yok, bölümler kapatılıyor. Tekirdağ Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nin merdivenleri yok. Afet durumunda hastalar nasıl tahliye edilecek hiç düşündünüz mü acaba?” ifadelerini kllandı.