Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) iklim krizinin sağlık üzerindeki etkileri ele alındı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF ve The Lancet Countdown’un organizasyonunda gerçekleşen basın toplantısına, DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira, UNICEF Sağlıklı Çocuklar İçin Sağlıklı Ortamlar Küresel Programı Başkanı Abheet Solomon, DSÖ Azerbaycan Temsilcisi Hande Harmancı ve The Lancet Countdown Araştırmacısı Maria Walawender konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıda, iklim krizinin sağlık krizi boyutlarına ulaşmakta olduğu vurgulandı. DSÖ Direktörü Dr. Maria Neira, “İklim krizi bizi hasta ediyor” diyerek, aşırı hava olaylarının, kirli hava ve suyun, gıda üretiminin ve toplumların yerinden edilmesinin sağlık üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını belirtti.
Sağlık konusunun iklim müzakerelerinde daha fazla yer bulması gerektiğini savunan Neira, sağlık argümanının, COP29’da iklim krizine karşı daha hızlı ve etkili çözümler üretilmesinin anahtarı olduğunu söyledi.
UNICEF’in Abheet Solomon ise çocukların, iklim değişikliğinin etkilerine karşı yetişkinlere oranla çok daha savunmasız olduklarını belirtti. Aşırı sıcaklıklar, kuraklıklar, seller ve hava kirliliği gibi çevresel faktörlerin, özellikle hamilelik ve çocukluk döneminde kalıcı sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı.
Yapılan çalışmalar, sıcaklık artışının doğum sonuçları üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve her 1 derecelik artışın erken doğum ve ölü doğum oranlarını %5 artırdığını gösterdi. Solomon, COP29’dan çocuklara yönelik iklim finansmanının artırılması gerektiğini ve sağlık politikalarının iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha hassas hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
The Lancet Countdown’dan Maria Walawender ise, iklim krizinin insan sağlığı üzerindeki etkisinin giderek arttığını belirterek, gecikmiş eylemin ciddi insani maliyetlere yol açacağı konusunda uyardı.
Walawender, 300'den fazla uzmanın katkı sunduğu son çalışmalarının, iklim değişikliğinin sağlık üzerinde yaratacağı zararları daha da görünür hale getirdiğini söyledi.
Uzmanlar, COP29’da alınacak kararların sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini göz önünde bulundurarak, iklim değişikliğine karşı alınacak önlemlerle yıllık milyonlarca hayatın kurtarılabileceğini belirtiyor.