Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, Edirne Sarayı'nın ihyasına yönelik yapılan çalışmalara dair gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yıldız, Edirne Sarayı'nın yeniden ayağa kaldırılması için bir 5 yıllık Master Plan hazırlandığını ve bu plan kapsamında saraydaki binalar, alanlar ve bahçelerle ilgili bilim kurulunun bir çalışma hazırladığını belirtti. Çalışmaların öncelikli olarak ikinci avluda başladığını dile getiren Yıldız, surların ihyasının tamamlandığını söyledi.

"İkinci avlu çevreleyen yaklaşık 400 metre sur ortaya çıkarıldı"

Edirne Sarayı'ndaki Enderun Avlusu, yani ikinci avluda, yapılan kazılar neticesinde surların yaklaşık 400 metrelik kısmı gün yüzüne çıkarıldı ve bilim kurulunun onayladığı proje ile surlar yeniden inşa edildi.

Yıldız, Edirne Sarayı'nın taşkın riski taşıyan bir bölgede yer aldığını vurgulayarak, bu surların yüksekliğinin 7 metre olduğunu ve taşkın riskine karşı önemli bir güvence sunduğunu söyledi.

Ayrıca, Devlet Su İşleri (DSİ) ile birlikte taşkın önlemleri konusunda ek çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

İkinci avluda yer alan Cihannüma Kasrı'nın restorasyonunda da önemli bir aşama kaydedildi. Yıldız, restorasyonun yüzde 70 oranında tamamlandığını belirtti.

Ayrıca Kum Kasrı ile ilgili projelendirme çalışmalarının sürdüğünü ve Arz Odası'nın restorasyon çalışmalarının da başladığını kaydetti.

Yıldız, sarayın birinci ve ikinci avlularındaki bazı yapılarla ilgili de önemli bilgilere değindi. Örneğin, Birinci avludaki mutfaklar ve İkinci avludaki Kum Kasrı Hamamı gibi yapılar geçmiş yıllarda farklı kurumlar tarafından restore edilmişti. Bu yapılarda da konservasyon, güçlendirme ve bazı restorasyon işlemleri yapılacağı belirtildi.

Edirne Sarayı'nın gün geçtikçe daha fazla ortaya çıktığını ifade eden Yıldız, Edirne'deki tüm paydaş kuruluşlara teşekkür etti ve onların katkılarıyla önemli verilere ulaşıldığını vurguladı.

Edirne Sarayı, 1450 yılında inşasına başlandı ve 1475'te tamamlandı.

Ancak saray, 18. yüzyıldan sonra kullanımdan düşerek tahribata uğradı.

Özellikle 1752'deki büyük deprem ve 1776'daki yangın nedeniyle büyük hasar gördü. 1827'de kısmi tamir geçiren saray, 1829'daki Rus işgali sırasında ordugah olarak kullanıldı ve bu dönemde büyük zarar gördü.

Saray, 1876-1877 Rus Savaşı sırasında işgal kuvvetlerinin şehre yaklaşması üzerine patlatılan cephane nedeniyle daha fazla tahribata uğradı.

Bugüne kadar, sarayın yaklaşık 100 yapısından sadece 11 eser hayatta kalabilmiştir.

Bunlar arasında Babüssaade (Ak Ağalar Kapısı), Adalet Kasrı, Matbahı Amire (mutfak), su maksemi, Av Köşkü, Namazgahlı Çeşme ve Kum Kasrı hamamı yer alıyor.

Edirne Sarayı, 2022 yılında Milli Saraylar Başkanlığı'na devredildi ve kurtarma kazıları ile başlanan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı