6 Şubat günü "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldık.
Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralandı. Evleri hasar gören ya da yıkılan milyonlarca kişi sokakta, arabada, çadırlarda ya da başka illerdeki ailelerinin yanına sığındı.
Her televizyonu açtığımızda enkaz altından kurtarılan kişileri görünce mutluluktan ağlıyoruz. Vefat haberleri ise yüreğimizi dağlıyor.
Türkiye, her zamanki gibi yine tek yürek oldu. Devletimiz tüm kurumlarıyla afet bölgesinde. Belediyeler, STK’lar depremin yaralarının sarılması için 7’den 70’e her yaştan vatandaşlarımız kendi imkanlarıyla depremzedelere destek olmaya çalışıyor.
Aynı şekilde, bir Türkiye mozaiği olan Çerkezköy ve Kapaklı’da yaşayan vatandaşlarımızda depremzedeler için seferber oldu. Onlarca içi yardım malzemesi dolu yardım tırı ve barınma desteği için konteynerler deprem bölgesine gönderildi. Gönderilmeye de devam ediyor.
Acımız çok büyük, deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yarlılarımıza da acil şifalar diliyoruz.
Bu felaket bir kez daha Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu bizlere hatırlattı. Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma yol açan asrın felaketinin ardından İstanbul, Marmara depremi tekrar konuşulmaya başlandı.
Zaten hep bir felaket yaşadığımız zaman unuttuklarımız aklımıza gelir. Marmara bölgesinin, mega kent İstanbul’un ve hatta tüm Türkiye depreme karşı alınacak önlemleri biran önce tamamlanmalı.
Çerkezköy ve Kapaklı İstanbul’un komşusu. Olası bir Marmara depreminde en çok etkilenecek kentlerin başında geliyor.
Peki biz depreme ne kadar hazırız…
Hazır olduğumuzu hiç düşünmüyorum.
Allah bin kere razı olsun kısa süre önce Çerkezköy’e atanan kaymakam Nazmi Günlü, ilk icraatlarından biri depreme karşı önlem almak oldu. Yıllardır depreme karşı dayanıksız olduğu için yıkılması planlanan Hükümet Konağı için gerekli adımı attı. Konaktaki kurumlar başka noktalara taşındı. Önümüzdeki günlere de konakta kalan kaymakamlık makamı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü kiralanan Cumhuriyet Meydanındaki yeni yerlerine taşınacak. Ardından Hükümet Konağı binası yıkılarak aynı yere depreme dayanıklı ye bir konak inşa edilecek.
Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş’ün de hakkını yememek lazım. O da çok emek harcadı okulların güçlendirilmesi için. Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü’nün göreve başlamasıyla büyük bir yol alındı. İlçedeki birçok okul şunda depreme karşı güçlendiriliyor. Dayanıksız olan okular ise yıkılıyor.
Ben buradan apartman sakinlerinden tutun da yöneticilere, yerel yönetimlere, STK’lara, siyasilere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen ama lütfen oturduğumuz binaların ne kadar sağlam olduğunun araştırması için ortak bir komisyon kurun. Uzman ekiplerden destek alalım. Binalarımız incelensin. Yeni yapılan binaların deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını denetlensin. Birlikten kuvvet doğar. Hep birlikte geleceğimiz için önlemleri almakta artık daha fazla gecikmeyelim. Bir olalım, el ele verip bütün hazırlıklarımızı tamamlayalım.
Kalın sağlıcakla