Jeoloji alanında çalışmalarıyla tanınan dünyaca ünlü yer bilimci Celal Şengör’ün serveti merak ediliyor. Ailesinin ve kariyeriyle elde ettiği mal varlığını merak eden kullanıcılar, Celal Şengör hakkında araştırma yapıyo. Celal Şengör’ün mal varlığına dair tüm detayları sizlerle paylaşırken, aynı zamanda ailesinin ne iş yaptığıyla alakalı bilgileri de özetleyeceğiz.

Celal Şengör Serveti 2024

Celal Şengör’ün servetine dair bilgileri özetlemeden önce, ailesinin mal varlığı hakkındaki detayları paylaşmak gerekiyor. Katılmış olduğu bir TV programında zenginliğinin kaynağı olarak ailesini gösteren Celal Şengör’ün ailesine ait birçok şirket olduğu biliniyor.

Prof. Dr. Celal Şengör’ün dayısı olduğu bilinen Semih Sipahioğlu, Fruko Gazoz ve Tamek şirketlerinin sahibidir.

Celal Şengör’ün babası Mehmet Asım Şengör, Tamek ve Fruko Gazoz şirketlerinde önemli görevlerde bulunmuş, aynı zamanda da yönetim kurulunda yer almış bir isimdir.

Celal Şengör’ün mal varlığı, kendisinin beyanı üzerine bu faaliyetleriyle ailesinden gelmektedir. Ancak akademik kariyerinin de Celal Şengör’ün servetine önemli katkılar sağladığını belirtebiliriz.

Bu bilgiler ışığında Celal Şengör serveti ne kadar sorusuna yanıt verelim…

Celal Şengör’ün servetini ailesinden ve akademik kariyerindeki çalışmalarından elde ettiği bilinmektedir. Ancak Celal Şengör’ün mal varlığına dair net bir açıklama yapılmamıştır.

Yukarıdaki bilgilerden hareketle Celal Şengör serveti 2024 yılında 300 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor.

Celal Sengor Serveti 2

Celal Şengör Kimdir?

Celal Şengör serveti ne kadar sorusuna yanıt verdikten sonra ünlü bilim insanının hayatına dair detayları paylaşalım. Celal Şengör kimdir? İşte biyografisi…

Celal Şengör, 24 Mart 1955 tarihinde İstanbul’da doğan Türk yer bilimci, bilim insanı, akademisyen ve yazardır. Tektonik ve yapısal yer bilimi dallarındaki çalışmalarıyla bilinen Celal Şengör, şerit kıtaların dağ kuşak yapısına etkisini ortaya koyan ve Kimmer Kıtası adı verilen bir kıtayı keşfeden bilim insanıdır.

Celal Şengör, Rumeli göçmeni bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da doğmuştur. Annesi Günseli Güler Şengör, babası ise Mehmet Asım Şengör’dür. Celal Şengör, eğitim hayatına Şişli Terakki Lisesi’nin ilkokul bölümünde başladı. Beşinci sınıftayken öğretmeniyle tartışması üzerine okuldan atılan Şengör, daha sonra Bayezid İlkokulu’na kaydedildi ve ilkokulu orada bitirdi.

İlkokul mezuniyeti sonrasında özel okul sınavlarına giren ve kazanamayan Şengör, Işık Lisesi’nde ortaokul eğitimine başladı.

Işık’ta ortaokul eğitimini bitiren Şengör, 1969 yılında Robert Koleji sınavlarını kazandı. 1973 yılında Robert Koleji’nden mezun olan Celal Şengör, lisans eğitimi için ABD’ye gitti.

Celal Şengör, 1973 yılında Houston Üniversitesi’nde lisans eğitimine başlamış, daha sonra New York Üniversitesi Albany’ye yatay geçiş yapmıştır.

Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan Celal Şengör, 1981 yılında Türkiye’ye dönerek İTÜ Maden Fakültesi’nde asistan olarak görev yapmaya başlamıştır.

Celal Sengor Serveti 4

Celal Şengör, emekli olana kadar İTÜ kadrosunda yer almış ve burada görev yapmıştır. 1988 yılında Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesinden fahri bilim doktoru unvanı alan Şengör, 1990 yılında Academia Europaea’ya kabul edildi. Aynı zamanda bu derneğin ilk Türk üyesi olan Şengör, 1991 yılında Kültür Bakanlığı’nın Bilgi Çağı Ödülü’nü kazandı.

1992 yılında İTÜ Maden Fakültesi’nde profesör unvanını alan Şengör, 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’nin kurucu en genç üyesi oldu.

Aynı sene TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi olan Şengör, 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyesi olmuştur. 1999 yılında Bigsby Madalyası alan Şengör, 2010 yılında Gustav Steinmann Madalyası, 2018 yılında Arthur Holmes Madalyası sahibi olmuştur.

İTÜ haricinde Oxford Üniversitesi’nde misafir profesör olarak görev alan Şengör, aynı zamanda Collége de France’da ve Salzburg Üniversitesi’nde de aynı görevlerde bulunmuştur.

Celal Şengör 23 Mart 2022 tarihinde İTÜ’deki son dersini vererek 24 Mart 2022 tarihinde emekliliğe ayrılmıştır.

Celal Şengör, 1986 yılında kendisi gibi yer bilimci olan Prof. Dr. Oya Maltepe Şengör ile evlenmiş, 1989 yılında da Hakkı Celalettin Asım Şengör adında bir oğlu olmuştur.

Celal Şengör servetiyle birlikte ünlü bilim insanının biyografisini merak eden kişiler için detayları bu şekilde kısaca aktarabiliriz.

Celal Sengor Serveti 1

Celal Şengör Kaç Yaşında?

Celal Şengör serveti ne kadar sorusuna yanıt arayan kişiler, aynı zamanda ünlü ismin kaç yaşında olduğunu da merak ediyor. Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör kaç yaşında? İşte yanıtı:

Celal Şengör’ün doğum tarihi 24 Mart 1955’tir. Bu bilgilerden hareketle Şengör’ün 2024 itibariyle günümüzde 69 yaşında olduğu söylenebilir.

Celal Şengör kimdir nerelidir araştırmasını yapan kişiler için ünlü bilim insanının İstanbul doğumlu olduğunu belirtelim. Ancak Celal Şengör, aslen Rumeli göçmeni bir ailede doğmuştur. Bu nedenle köklerinin Kosova, Makedonya, Yanya ve Preveze gibi yerlere dayandığını söyleyebiliriz.

Öneri: Oya Maltepe Kimdir? Celal Şengör'ün Eşi Kaç Yaşında? Mesleği Ne?

Celal Şengör Eşi

Celal Şengör serveti ve biyografisiyle ilgili bilgileri paylaştıktan sonra, kısaca özel hayatına dair detayları aktaralım. Celal Şengör’ün eşi Oya Maltepe kimdir? İşte yanıtı…

Celal Şengör, 1986 yılında kendisi gibi akademisyen ve yer bilimci olan Prof. Dr. Oya Maltepe ile evlenmiştir. 1980’li yıllarda tanıştığı bilinen çiftin evlilik sonrasında 1989 yılında Hakkı Celalettin Asım Şengör adında bir oğlu olmuştur.  

Sıkça Sorulan Sorular

Celal Şengör serveti 2024 bilgileriyle alakalı merak edilen diğer soruları yanıtlıyoruz:

1- Celal Şengör Tamek'in sahibi mi?

Celal Şengör Tamek’in sahibi değildir. Tamek şirketinin sahibi, Celal Şengör’ün dayısı olarak bilinen Semih Sipahioğlu’dur.

2- Celal Şengör'ün ailesi nasıl zengin oldu?

Celal Şengör’ün ailesi, Tamek ve Fruko Gazoz şirketlerine ek olarak pek çok alanda ticari faaliyette bulunarak zenginliğe ulaşmıştır.

Celal Şengör serveti ne kadar sorusu haricinde merak ettiğiniz diğer sorular için yorumlar bölümünü kullanabilir, ek olarak görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi