Dr. Hayri, özellikle risk faktörlerine sahip bireylerin düzenli kontrollerden geçmesinin, hastalığın erken evrede tespit edilmesi açısından kritik olduğunu belirtti.

Ayrıca, günümüzde gelişmiş tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde akciğer kanseriyle mücadelede önemli başarılar elde edildiğini dile getirerek, erken teşhis durumunda cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi seçeneklerinin hastaya sağkalım açısından büyük avantaj sağladığını ifade etti.

İnsan vücudunun sağlıklı hücreleri bölünebilme özelliğine sahiptir. Yaşamın ilk yıllarında daha hızlı bölünebilen hücrelerin bölünme hızı, yaşla birlikte azalır. Hücre bölünmesi sırasında hasarlı bir şekilde bölünen hücreler kendiliğinden yok edilir ve bölünmeye devam etmesine izin verilmez. Çeşitli sebepler sonucunda hücreler gereğinden fazla bölünebilir veya hasarlı hücrelerin bölünmesi vücut tarafından engellenemeyebilir. Bu durumlarda oluşan hücrelere "kanserli hücre" denir.

Akciğer kanseri, normal akciğer hücrelerinin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde tümör oluşturması durumudur. İspatlanmış en önemli risk faktörü sigaradır. Uzun süre sigara içenlerin yaklaşık 1/7’sinde akciğer kanseri gelişir.

Akciğer Kanserinde Erken Teşhisin Önemi Ve Tedavi Yöntemleri

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Akciğer kanseri riskini artıran faktörler:

Sigara: Akciğer kanserlerinin %90’ından sorumludur. Günde içilen sigara miktarı, içilen yıl sayısı, sigaraya başlama yaşı önemlidir.

Pasif içicilik: Başkalarının içtiği sigara, sizde veya sevdiklerinizde akciğer kanseri yapabilir. Kadın hastaların %65’i bu sebeple akciğer kanseri olmaktadır.

Hava kirliliği: Akciğer kanserine sebep olabilir.

Ailede akciğer kanseri öyküsü: Ailede erken yaşta (50 yaşından önce) akciğer kanseri olmuş yakınları olanlarda risk 2 katına çıkmaktadır.

Diğer hastalıklar: Kronik bronşit, önceden geçirilmiş tüberküloz ve bazı akciğer hastalıkları olanlarda da risk artar.

ERKEN TANI İÇİN TARAMA YÖNTEMLERİ VAR MI?

Günümüzde bu konuyla ilgili çalışmalar yoğun olarak devam etmektedir. Bugüne kadar yararı kesin olarak kanıtlanmış, yaşam süresini uzattığı gösterilmiş bir tarama yöntemi yoktur. Akciğer kanserinin belirtilerini bilmek ve bu belirtiler varsa hemen doktora başvurmak önemlidir. Ancak akciğer kanserinin çoğu, erken evrede belirti vermez; bu nedenle esas olan, risk faktörlerinden, özellikle sigaradan uzak durmaktır. Akciğer kanseri belirtileri olan veya akciğer röntgenleri ile akciğerde şüpheli bir durum görülen kişiler zaman kaybetmeden Göğüs Hastalıkları bölümüne başvurmalıdır.

GÜNDE 1-2 ADET SİGARA İÇMEK KANSER YAPAR MI?

Sigara ne kadar erken yaşta başlanırsa, ne kadar uzun süre içilirse ve içilen sigara miktarı ne kadar fazlaysa risk o kadar artmaktadır. Ancak "az içiyorum" demeyin! Günde bir adet sigara içen kişi de tıbben sigara bağımlısı kabul edilmekte ve sigaranın tüm zararlarına maruz kalmaktadır. Ayrıca pipo, puro, nargile gibi tütün ürünlerini kullananlar ve light sigara içenler de benzer şekilde risk altındadır.

BELİRTİLER NELERDİR?

Akciğer kanserinin ne zaman ve ne şekilde belirti vereceği, ilk oluştuğu bölgeye göre kişiden kişiye değişebilir. Eğer kanser, ana hava yollarında değil de akciğerin daha derin bölgelerinde bulunuyorsa, çok büyük boyutlara ulaşmadan hiçbir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirtiler:

Uzun süre devam eden, sıklığı ve şekli değişen öksürük

Kanlı balgam

Nefes darlığı

Ses kısıklığı

Hırıltılı solunum

Yutma güçlüğü

Kilo kaybı, iştahsızlık veya halsizlik

Muhabir: Barış Karapaça