USSOD Başkanı Mücteba Bektaş, dernek olarak 8 yıldır sosyal sorumluluk projeleri, kültürel faaliyetler, insani yardım çalışmalarından afetlere hazırlık gibi pek çok alanda aktif olarak faaliyet gösterdiklerini belirtti.

Bektaş, özellikle Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından, haberleşme altyapılarındaki kesintilerin, arama-kurtarma operasyonları ve afet yönetimi konusunda ciddi zorluklar yaratığını ifade etti.

Bektaş, Çanakkale'deki Radar Tepesi'ne kurdukları analog ve dijital sistemlerden oluşan röle istasyonunun, olası teknik aksaklıklara rağmen iletişimin kesintisiz devam etmesini sağlayacağını belirtti.

Bu projenin, afet zamanlarında hayat kurtarıcı bir rol oynayacağı ve arama kurtarma çalışmalarının kapasitesini önemli ölçüde artıracağı vurgulandı.

Afetlere Hazırlık ve İletişim Sürekliliği

Bektaş, projeyi, bölgede meydana gelebilecek afetlerde iletişimin aksamasını engellemek amacıyla hayata geçirdiklerini belirterek, bu tür projelerin sadece afet sonrasında değil, afet öncesinde de hazırlık yapmanın önemine dikkat çekti. "Ülkemiz bir afet bölgesi. Afetlerden ders çıkarmalı ve bu süreçlere daha hazırlıklı olmalıyız" diyen Bektaş, sistemin hayata geçmesiyle birlikte, afetler sırasında kullanılacak telsiz frekanslarının gönüllü sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve arama-kurtarma ekipleriyle paylaşılacağını ifade etti.

Arama Kurtarma Birimi ve AFAD Akreditasyonu

USSOD, Çanakkale'deki afetlere müdahale kapasitesini artırmak için bir arama-kurtarma birimi de kurdu.

Dernek, bu birimi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile akredite etmek için başvurularını yapmış ve gerekli hazırlıklarını sürdürmektedir.

Arama kurtarma ekiplerinin eğitimlerinin de devam ettiğini belirten Bektaş, ekiplerin afet anında koordineli şekilde çalışabilmesi için tüm hazırlıklarını titizlikle yürüttüklerini söyledi.

Kesintisiz İletişim İçin Kritik Adım

Kurulan röle sisteminin, gelecekteki olası afetlerde ve acil durumlarda önemli bir rol oynaması bekleniyor.

USSOD’un bu projesi, Çanakkale ve Trakya illerindeki arama-kurtarma çalışmalarını daha etkili hale getirecek ve bölgedeki afetlere hazırlık seviyesini artıracaktır. Telsiz ağı, aynı zamanda afet öncesi, sırası ve sonrasında ekipler arasındaki iletişimi sağlamada kritik bir araç olacak.

Bu projeyle birlikte, afet anında iletişimde yaşanabilecek aksaklıklar minimize edilerek, afet müdahale süreçlerinin hızlandırılması ve koordinasyonun artırılması hedefleniyor.

USSOD, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla birlikte bu tür projelerle topluma katkı sağlamayı sürdürecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı