Yarım asırdır zeytin üretimi yapılan bölgede, üreticiler "Gemlik" ve yerli iri çeşit zeytinlerini yetiştirmeye devam ediyor. Zeytinler, genellikle sırık ve tarakla hasat edilirken, ürünlerin zedelenmemesi ve toprakla teması engellenmesi için ağaç altlarına yaygı seriliyor.
Bilecik’teki zeytin üretiminin desteklenmesi amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, zeytin bahçelerinde entegre mücadele kapsamında feromon tuzakları kullanarak zararlılara karşı mücadele ediyor.
Ayrıca, üreticilere aşılama, budama, gübreleme ve sulama konularında eğitimler veriliyor.
Bilecik’in zeytin üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bilecik Valisi Şefik Aygöl, ilin tarım alanındaki zenginliğinden ve farklı ürün çeşitliliğinden bahsederek, zeytin üreticileriyle birlikte hasat yaparak destek verdi. Vali Aygöl, 17 bin 500 dekarlık alanda zeytin üretimi yapıldığını ve bu yıl 2 bin 500 tonluk rekolte beklediklerini belirtti.
Ayrıca, Sulama projeleri ile bu bölgedeki su sorununu çözüp, verimi artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Marmarabirlik Osmaneli Temsilcisi Arif Erdoğan ise verimli topraklara sahip olduklarını ancak hava koşulları nedeniyle bu yıl rekolte düşüklüğü yaşandığını belirtti.
Süleyman Özet adlı üretici de, 40-70 yıllık zeytin ağaçlarının babalarından kaldığını, bu yıl bereketli bir sezon geçirdiklerini ancak kuraklık nedeniyle zeytinlerin iriliğinde sıkıntı yaşandığını aktardı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Bilecik'in tarım çeşitliliği açısından oldukça zengin bir il olduğunu vurgulayarak, bölgedeki zeytin üretiminin önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inandığını belirtti.
Etkinliğe, Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Bekir Torun, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Kurtulmuş, Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ve Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Orhan Uğur da katıldı.