Rapora göre, Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 2,88 oranında artarken, yıllık enflasyon ise 0,80 puan düşüşle yüzde 48,58 seviyesine geriledi.
Yıllık enflasyonda dikkat çeken bir ayrım, gıda ve temel mallar gruplarında artış gözlemlenirken, diğer ana gruplarda ise gerilemeler yaşandı.
Özellikle, işlenmemiş gıda fiyatları ve taze meyve-sebze fiyatları başta olmak üzere, geçici arz koşulları etkisiyle fiyatlar yükseldi. Taze-meyve ve sebze dışında, gıda enflasyonu ise daha ılımlı bir seyir izledi ve yüzde 1,29'luk artışla daha düşük seviyelerde kaldı.
Merkez Bankası'nın raporunda, fiyat gelişmelerinin para politikasının etkisiyle şekillenen temel mal ve hizmet kalemlerinde daha ılımlı bir görünüm ortaya çıktığı belirtildi.
Temel mal fiyatları, mevsimsel etkiler nedeniyle giyim ve ayakkabı alt grubunda artış gösterdi, ancak diğer alt gruplarda fiyat artışları yavaşladı.
Mevsimsellikten arındırıldığında ise temel mal enflasyonunun eylül ayına kıyasla gerilediği gözlemlendi.
Hizmet gruplarında ise, kira, lokanta-otel ve eğitim gibi kalemlerdeki fiyat artışları yavaşladı.
Özellikle, eğitim hizmetlerinde göreli fiyat uyarlamalarının tamamlanması ve kira ile lokanta-otel gruplarındaki zayıflama, hizmet fiyatlarının artış hızını düşürdü.
Raporda ayrıca, üretici fiyatlarının aylık artışının ılımlı seyrini koruduğu, yıllık üretici enflasyonunun ise gerileme eğilimini sürdürdüğü ifade edildi.
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle, ana eğilim göstergelerinin yavaşlama kaydettiği vurgulandı.
Merkez Bankası, Ekim ayı fiyat gelişmelerinin, özellikle gıda fiyatlarındaki dalgalanmalara ve dışsal arz koşullarına bağlı etkilere dikkat çektiğini belirterek, genel enflasyon görünümünde ılımlı bir düzeltme yaşandığını belirtti.