Türkeş, sonbahar aylarında beklenen yağışların geç gelmesine rağmen, özellikle çiftçiler için sevindirici olan bu hava koşullarının, toprakların tava gelmesine yardımcı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Türkeş, son yıllarda yaz mevsimlerinin uzun ve sıcak geçtiğini, sonbaharın ise genellikle kurak ve sıcak olduğunu belirtti. 2024 sonbaharında da beklenen yağışların gelmediğini ifade eden Türkeş, "Geçen haftaki kuru soğuk havanın yerine nemli, ılık ama yağışlı bir hava geldi. Bu, özellikle toprağını işleyen çiftçiler için sevindirici bir gelişme," dedi.
Bu yıl uzun süre Kuzey Atlantik'ten Türkiye'ye kadar geniş bir alanda kuvvetli yüksek basınç etkili oldu. Bu durum, Türkiye'nin kuzeyinden, Balkanlar'dan ve Avrupa'dan gelen yağışlı sistemlerin önünde bir engel oluşturdu.
Türkeş, yüksek basınç bloğunun etkisiyle Türkiye'ye yağışlı sistemlerin gelmesinin zorlaştığını ancak son haftalarda Akdeniz ve Balkanlar üzerinden gelen yeni yağışlı sistemlerin Türkiye'yi serinlettiğini söyledi.
Türkeş, "Önümüzdeki birkaç hafta boyunca Türkiye'nin özellikle kuzey ve kuzeybatısı daha fazla yağış alacak. Türkiye'nin büyük kısmında da serin bir hava hakim olacak," dedi.
Prof. Dr. Türkeş, küresel ölçekteki hava olaylarını da değerlendirdi. İspanya'da, yüksek basınç blokajının aksine, soğuk alçak hava sistemlerinin etkili olduğunu ve bu durumun orada kuvvetli yağışlara ve afetlere neden olduğunu belirtti.
Küresel hava döngüsünde "Rossby dalgaları" olarak bilinen hava dalgalanmalarının, atmosferdeki sıcak ve soğuk hava sistemlerinin düzenli hareketini sağladığını ifade etti.
Prof. Dr. Türkeş, bu yıl kışın başlangıcında, "polar vortex" adı verilen sistemin Kuzey Amerika'dan Atlantik'e doğru hareket ederek Türkiye'ye soğuk hava getirdiğini belirtti.
Bu durumun atmosferdeki hava dalgalarını daha düzenli hale getirdiğini söyleyen Türkeş, kışın genel olarak mevsim normallerine yakın geçeceğini, bazı bölgelerde ise normallerin altında sıcaklıklar gözlemleneceğini ifade etti.
Türkiye'nin güneyi, İç Anadolu'nun güneyi, Batı Anadolu ve Çanakkale çevresindeki barajlarda 2023-2024 kış döneminde geç de olsa su seviyelerinin yükseldiğini belirten Türkeş, İzmir yöresinin tehlike altında olduğunu söyledi. İzmir'deki barajların su seviyelerinin son derece düşük olduğunu hatırlatan Türkeş, "Özellikle İzmir'deki Tahtalı Barajı'nın su seviyesi yüzde 15'e düşmüş durumda. Yağışa ihtiyacımız var," dedi.
Türkeş, kuraklığın etkilerini tamamen ortadan kaldırmak için bölgesel, geniş ölçekli ve etkili yağışların gerekli olduğunu ifade etti. Eğer yeterli yağış alınmazsa, mevcut kuraklık daha da kötüleşebilir.
Ancak, nisan ayına kadar olan dönemde bu tür yağışlar alınabilirse, kuraklık etkilerinin hafifleyebileceğini belirtti.