Türkiye’nin nar ihracatı, yüzde 32’lik artışla 75 milyon dolardan 100 milyon dolara yükseldi. 2024 yılı sonunda nar ihracatının 150 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
Türkiye, yıllık 700 bin tonluk nar üretimi ile dünyada ilk beş üretici arasında yer alırken, ihracatla da ilk 10 ülke arasında bulunuyor.
Nar Üretiminde Türkiye'nin Önemli Yeri
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin nar üretiminin en yoğun olduğu bölgenin Antalya olduğunu belirterek, bu ili Muğla, Mersin, Adana ve Denizli illerinin takip ettiğini aktardı.
Uçak, nar üretiminin özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir gelişim gösterdiğini ve ihracatın da bu gelişimle paralel olarak arttığını vurguladı. 2010 yılında 59 milyon dolar olan nar ihracatının, 2023 sonunda 131 milyon dolara çıktığını hatırlatan Uçak, 2024 yılında 150 milyon doları aşmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, orta vadede nar ihracatının 250 milyon dolara ulaşacağına inandıklarını belirtti.
Kaliteyi Artırma Çabaları
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin, "Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz" projesiyle üreticilere yönelik gerçekleştirdiği eğitimlerin nar üretiminde büyük bir fark yarattığını dile getiren Uçak, üreticilerin artık kaliteli ve sıfır kalıntılı üretim yapar hale geldiğini söyledi.
Bu bilinçli üretim sürecinin ihracatın artmasına büyük katkı sağladığını belirten Uçak, bu iş birliğine önümüzdeki yıllarda da devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, 2024 yılında nar veriminde yüzde 20'lik bir artış olduğunun altını çizdi.
Nar İhracatında Rusya ve Irak Başı Çekiyor
Türkiye'nin nar ihracatında Rusya, 21 milyon dolarlık nar talebi ile ilk sırada yer alırken, Irak ise 20 milyon dolarlık nar alımıyla ikinci sırada bulunuyor. Almanya 14,5 milyon dolarlık Türk narı talep ederken, İngiltere'ye 7,5 milyon dolar, Ukrayna'ya ise 5,5 milyon dolar değerinde nar ihraç edildi.
Nar: Cennet Meyvesi
Nar, sadece lezzetiyle değil, antioksidan yönüyle de oldukça zengin bir meyve olarak tanınıyor. C vitamini kaynağı olan bu meyve, kanser önleyici, hafızayı koruyucu ve sindirim hastalıklarının önüne geçici etkileriyle de dikkat çekiyor.
Anadolu kültürlerinde ise nar, bereketin ve doğurganlığın simgesi olarak kabul ediliyor. Ayrıca, kalp ve damar sağlığını koruma, vücuttaki iltihaplanmayı azaltma gibi önemli faydaları bulunuyor. Bu özellikleriyle cennet meyvesi olarak anılmaktadır.
2024 yılı itibarıyla nar, Türkiye'nin tarım ve ihracat alanında büyük bir başarıya imza atmış ve "bereketin simgesi" olarak uluslararası alanda da büyük bir değer kazanmaya devam etmektedir.