TÜİK, 2024 yılı Temmuz-Eylül dönemi işgücü istatistiklerini açıkladı. Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre işsizlik oranı, üçüncü çeyrekte yüzde 8,7 olarak gerçekleşti.

Bu oran, bir önceki çeyreğe göre 0,1 puanlık bir düşüş gösterdi. Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki işsiz sayısı ise, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 20 bin kişi azalarak 3 milyon 106 bin kişi oldu.

TÜİK verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 49,6 olarak kaydedildi. İşgücüne katılma oranı ise yüzde 54,3 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 72,1, kadınlarda ise yüzde 36,9 olarak ölçüldü.

Ancak genç nüfustaki işsizlik oranı endişe verici boyutta kaldı. Mevsim etkisinden arındırılmış genç işsizlik oranı yüzde 16,8 oldu.

Sektörel bazda değerlendirildiğinde, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde istihdam artışları hizmet sektöründe yoğunlaştı. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdamın yüzde 58,2’si hizmet sektöründe yer aldı.

Sanayi sektöründe 46 bin, inşaat sektöründe 12 bin, hizmet sektöründe ise 110 bin kişi daha istihdam edilirken, tarım sektöründe 32 bin kişi azaldı. Tarım sektöründeki istihdam, yüzde 14,6’ya gerileyerek en düşük seviyelere indi. Sanayi sektörü yüzde 20,6, inşaat sektörü ise yüzde 6,7’lik bir pay aldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 42,6 saat olarak hesaplandı.

Ayrıca, arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 26,5 olarak açıklandı. Bu oran, işgücünün bir kısmının tam verimlilikle çalışmadığını ve iş gücü potansiyelinin tam olarak kullanılmadığını gösteriyor.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye'deki işsizlik oranı, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre küçük bir azalma göstermiş olsa da, genç işsizlik oranı ve sektörel istihdamda yaşanan değişiklikler, ekonomik ve istihdam politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Kaynak: IGF Haber Ajansı