Edirne İl Genel Meclisi'nin kasım ayı toplantısında açıklamalarda bulunan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya'da üretilen hibrit ayçiçeği tohumunun 2025 yılı itibariyle 600 bin dekar alanda ekilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Şahin, Trakya'da tohumculuk sektörünün geliştirilmesi için son 7 yıldır büyük bir çaba sarf edildiklerini belirterek, bölgedeki üniversiteler, araştırma enstitüleri ve sektör temsilcilerinin katkılarıyla yerli ayçiçeği tohumları üretildiğini ifade etti.
Bu projede Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'deki üreticilerin büyük emek sarf ettiğini vurgulayan Şahin, yerli hibrit ayçiçeği tohumunun önce Trakya'da, sonra Marmara Bölgesi'nde ve en sonunda tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması hedeflerinin bulunduğunu belirtti.
Üretim Alanı Artacak, Destekler Sürecek
2023 yılı itibariyle Trakya'da üretilen hibrit yerli ayçiçeği tohumlarının 300 bin dekar alanda ekildiğini söyleyen Şahin, 2025 yılı hedeflerinin ise 600 bin dekar olduğunu belirtti. Ayrıca, yerli tohumun Türkiye genelinde 22 ilde ekildiğini ve 2024 yılında bu sayıyı 33'e çıkarmayı planladıklarını söyledi. Şahin, üreticilere yönelik desteklerin artmasını beklediklerini ve yerli üretimin teşvik edilmesinin bölge ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sağlık Turizmi ve Kadın Kooperatifleri Projeleri
Mahmut Şahin, toplantıda 2025 için belirlenen "Faaliyet Önerileri" kapsamında sağlık turizmi ve kadın kooperatifleri programları hakkında da bilgi verdi. Sağlık turizmi alanında bölgenin potansiyelinin arttırılması için çalışmalar yapıldığını, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesine yönelik projelerin ise Trakya'da önemli bir rol oynayacağına değindi.
Gegeoğlu: "Üreticiye ve Yerli Üretime Destek Vereceğiz"
Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu da toplantıda yaptığı açıklamada, TRAKYAKA'nın hem bölgede hem de Türkiye'de önemli projelere imza attığını belirtti.
Gegeoğlu, üreticiyi ve yerli üretimi destekleyen projelere her zaman destek vereceklerini ifade etti.
Bu gelişmeler, Trakya'nın tarım sektörü için büyük bir potansiyel taşıdığını ve yerli tohumculukla bölge ekonomisinin güçlenebileceğini gösteriyor. 2025 hedeflerine ulaşmak için hem üreticilere hem de ilgili tüm paydaşlara büyük görevler düşüyor.