TESKİ’den yapılan açıklamada, Küresel iklim değişikliğine vurgu yapıldı.
MARMARA BÖLGESİ OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDIR.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yoğun su kullanımına sebep olmaktadır. Bu da hızlı bir şekilde su kaynaklarının azalmasına açıkçası kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalmamız anlamına gelmektedir. Marmara bölgesinde yer alan çevre illerimiz Çanakkale, Edirne ve İstanbul’da da aynı durum söz konusu olup suyun tasarruflu kullanılmasına yönelik tavsiyeler sürekli olarak yüzeysel su kaynaklarımızın kritik seviyelere geldiği konusunda bilgilendirilmeler yapılmaktadır. Son bir-iki yıllık meteorolojik kuraklık haritalarına göre Marmara bölgesi olağanüstü kuraklık tehdidi altındır. Yıllık yağış verilerine bakıldığında, son 5 yıllık yağışlar uzun dönem yağış ortalamasının oldukça altındadır. 1940-2022 yılı yağış ortalaması 580,30 mm iken 2022 yılı yağış ortalaması 359,20 mm olmuştur. İçme suyu amaçlı yararlandığımız barajların su seviyeleri oldukça düşük seviyeye inmiştir. Naip Barajından Günlük 25.000 m³/gün (300 lt/sn) su almamız gerekirken bugün 8.500 m³/gün (100 lt/sn) su alınmaktadır. Barajlarda %8 oranında su kalmış olup, kullanılabilir su miktarı %1’in altına düşmüştür. Geri kalan kısım baraj ölü hacmi dediğimiz kullanılmaması barajın doğal yapısını koruması için gerekli miktardır. Mevcut durumda Naip Barajından ancak 10 gün daha su alınabilecektir. Naip barajından alınamayan içme suyu eksikliği diğer kaynaklarımızdan karşılanmaya çalışılmaktadır. Kırsal Mahallelerin kendilerine ait yüzeysel ve yeraltı su kaynağı bulunmayıp; doğal kaynaklar ile su temini sağlanmaktadır.
“ORTALAMA 2 METRELİK DÜŞÜŞ YAŞANMAKTADIR”
Mevsim şartlarına bağlı olarak özellikle yaz aylarında doğal kaynakların kuruması nedeniyle yeni kaynak arama ve kaptaj çalışmaları yapılarak mahallelerin içme suyu sorunu çözülmektedir.
Yeraltı kaynaklarımıza gelince; su sondaj kuyularımızda yıllık ortalama 2 metrelik düşüş yaşanmaktadır. Her bir damlası çok kıymetli olan ve her geçen gün ulaşılması daha da zorlaşan suyumuzu kullanırken bugünü, yarınları düşünerek hareket etmeliyiz. Lütfen suyumuzu bilinçli tüketelim, tasarrufu ön planda tutalım. Çünkü bugün koruyacağımız her bir damla yarın ihtiyaç duyacağımız suyun bir parçası olabilir. Bu nedenle tüketimlerimizi daha dikkatli şekilde yapmalıyız. Geleceğe saklayacağımız her bir damla tüm canlılar için hayat demektir. TESKİ Genel Müdürlüğü olarak suyun sağlıklı iletilmesi, kayıp kaçağın önlenmesi ile birlikte her türlü arızaya karşı çalışmalarımız devam etmektedir. Vatandaşlarımızı mağdur etmemek için önlemlerimiz en üst seviyeye çıkarılmaktadır. Buna bağlı olarak ekiplerimiz, 185 Çağrı Merkezimiz 7/24 esasına göre görevlerinin başındadır. Susuz kalmamak için hep birlikte su tasarrufu yapmalıyız.