Tekirdağ, tarihi ve turistik açıdan oldukça zengin bir ilimizdir. Tekirdağ, doğal güzellikleri nedeniyle gezmeye gideceklerin Marmara Bölgesi’nde en çok tercih edilen yerlerinden biridir.
Tekirdağ’a tatil planı yapanların rotalarında doğal güzelliklerin yanında kesinlikle bulunması gereken yerlerden biri de Tekirdağ’daki müzelerdir. Trakya Bölgesi’ni ziyaret edenlerin mutlaka uğraması gereken Tekirdağ’daki müzeleri sizin için derledik!
Tekirdağ’daki Müzeler ve Tarihi Yapılar
Trakya’nın göz bebeği Tekirdağ’da görülmesi gereken birçok tarihi mekan bulunuyor. Tekirdağ’daki müzeler de bu yapılar arasında ön plana çıkıyor.
Tekirdağ’daki müzeler ve tarihi yapılar aşağıdaki gibidir:
- Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Tekirdağ Muratlı Atatürk Evi
- Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi
- Tekirdağ Namık Kemal Evi
- Rakoczi Müzesi
- Süleymaniye Cami
- Rüstempaşa Cami
- Hürriyet Abidesi (Abide-i Hürriyet Anıtı)
Şimdi ise yukarıda maddeler halinde verilen Tekirdağ’daki müzeler ve ören yerlerini ayrıntılı bir şekilde inceleyelim…
1. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ’daki müzeler denince ilk akla gelen şüphesiz Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’dir. Müze aynı zamanda Tekirdağ Müzesi olarak da bilinmektedir. Müze, 1927 yılında Vali konağı olarak inşa edilmiştir.
Binanın müze olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı’na devredilmesi üzerine yapılan restorasyonlardan sonra 1992 yılında Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Müzenin giriş bölümünde taş eserler salonu, ikinci katta ise Arkeolojik eserler bulunmaktadır. Müzede aynı zamanda Etnografya salonu ve geniş bahçe bulunmaktadır.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde Tekirdağ İli sınırları içindeki ören yerlerinden getirilen heykeller, steller, kabartmalar, mezar taşları ve yazıtlardan oluşan eserler sergilenmektedir. Bu eserlerin bazıları şunlardır: Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion Teichos(Karaevlialtı), Byzante (Barbaros) ve Apri (Kermeyan).
Aynı zamanda müzede kazısını Tekirdağ Müzesi’nin yaptığı Harekattepe Tümülüsü’nde bulunan Odrys sülalesine ait bir kralın iskeleti, mezar buluntuları, kraliyet ve rahiplik taçlarıyla birlikte etlendirilmiş şekliyle sergilenmektedir.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi nerede olduğu ziyarete gelecek kişiler tarafından merak edilmektedir.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin adresi şu şekildedir:
- Ertuğrul Mahallesi, Rakoczi caddesi, No:1, Merkez / TEKİRDAĞ
2. Tekirdağ Muratlı Atatürk Evi
Tekirdağ’daki müzelerden bir diğeri ise Atatürk’ün Evidir. Atatürk’ün evi hikayesi ise şu şekildedir:
24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması’nda ki “Göçmen Mübadeleleri” başlıklı madde gereğince 1934-1935 yıllarında Bulgaristan’dan göç eden Türklerin bir bölümünün yerleştirilmesi amacıyla bugünkü Muratlı İlçe merkezinde göçmen konutları oluşturulmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk, Muratlı’da yeni inşa edilen yeni köy projesini ve konutların durumunu bizzat yerinde görmek üzere 3 Haziran 1936 tarihinde Muratlı’ya gelmiştir.
Atatürk bu ziyareti esnasında tren istasyonunun karşısında, Bulgaristan’ın Pazarcık Kasabasından gelen bir aileye misafir olmuş, evin bahçesinde oturarak ikram edilen kahveyi keyifle içmiştir.
Kerpiçten yapılma, 3 oda ve 1 mutfaktan oluşan bu ev daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılarak, orijinaline uygun biçimde restore ettirilmiştir.
Bugün Muratlı Atatürk Evi olarak bilinen konutun içinde, etnografik nitelikli yöresel malzemeler ve Atatürk’ün Muratlı’ya gelişi ile ilgili fotoğraflar sergilenmektedir.
3. Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi
1922 yılında Lozan Mübadelesi nedeniyle Tekirdağ’dan Yunanistan’a göç eden Mavradis Ailesi’nin yaşadığı köşk Süleymanpaşa Belediyesi tarafından Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’ne dönüştürülmüştür.
Mavradis Ailesi üyelerinden olan ve Atina'da yaşayan Dimitrios Mavridis’in sahip olduğu 150 yıllık ve 1500’den fazla Tekirdağ fotoğrafından oluşan koleksiyon da Süleymanpaşa Belediyesine bağışlamıştır. Koleksiyon ise bu müzede hala sergilenmektedir.
Fotoğraf Müzesi çalışma saatleri şu şekildedir:
- Hafta içi: 08.00 - 17.00
- Hafta sonu: 10.00 - 18.00
4. Tekirdağ Namık Kemal Evi
Vatan şairimiz Namık Kemal'in 1840 yılında Tekirdağ'da doğmuştur. Namık Kemal Evi müzesi ise Namık Kemal’in doğduğu evin yakın çevresindeki eski Tekirdağ evleri de örnek alınarak, Tekirdağ il Özel İdaresi ve Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993 yılında yapılmıştır.
Ahşap yapılı ve 6 odası bulunan evin sofasındaki panolarda da Namık Kemal'in ailesine ait fotoğraflar, belgeler, basında çıkan haberler ve eski Tekirdağ resimlerine de yer verilmiştir.
Namık Kemal Evi, Tekirdağ’ın mutfağı, baş odası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşyalar ile süslenmiştir. Ayrıca Namık Kemal ile ilgili yazılmış eserler de bu evde sergilenmektedir.
Namık Kemal’in Evi müzesi haftanın 6 günü 09.00 - 17.00 arasında açıktır. Pazar günleri ise kapalıdır fakat talep halinde özel durumlarda pazar günleri de açılabilmektedir.
5. Rakoczi Müzesi
Tekirdağ’daki müzelerin bir diğer ise Rakoczi Müzesi’dir. Rakoczi Müzesi, Barbaros Caddesi üzerinde eski bir Türk evidir. 1676-1735 yılları arasında yaşayıp, son yıllarını Tekirdağ’da geçiren Erdel Prensi ve Macar Halk Kurtuluş Kahramanı II. Rakoczi Frençh’in anılarına ithaf edilmiştir. Bu bina Macar Hükümeti tarafından müze olarak düzenlenmiştir.
Rakoczi, Tekirdağ’da birbirine yakın 24 evde yaşamıştır. Sonradan bu evler birleştirilmiş ve bir konak görünümünü halini almıştır. Bu yapılardan günümüze gelebilen tek yapı konağın yemekhanesidir.
Rakoczi Müzesi’nin mülkiyeti ve içindeki zati eşyalarıyla birlikte Macar Hükümeti'ne aittir. Rakoczi Müzesi, 25 Eylül 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Sergilenen eserler arasında Türk-Macar ilişkilerini ve iki ulusun halk sanatlarındaki beraberliklerini simgeleyen eserler ile Rakoczi’nin şahsi ve ailesine ait eşyalar yer almaktadır.
6. Süleymaniye Cami
Tekirdağ’daki müzeler arasında tabii kii camiler de önemli yer tutmaktadır. Tekirdağ Çorlu’da bulunan Süleymaniye Cami, Tekirdağ’a gelenlerin ziyaret etmesi gereken yapılardan biridir. Çorlu merkeze yürüme mesafesindedir.
Çorlu’da en önemli tarihi eserlerden biri olan Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521’de yaptırılmıştır.
Ana mekan tek kubbeli, cemaat mahfeli ise üç küçük kubbe ile örtülüdür. İlk yapıldığında 22 odalı medresesi de bulunan camii, Camii Kebir adıyla da anılmaktadır.
Kare bir plana sahip olan cami, kesme taştan yapılmıştır. Süleymaniye Camisi, üzeri 3 kubbe ile örtülü olan 3 bölümlü, bir son cemaat yerine sahip olup bu cemaat yeri 4 sütunun yuvarlak kemerler ile birbirine bağlanması ile oluşturulmuştur.
7. Rüstempaşa Cami
Tekirdağ’ın bir diğer ziyaret edilmesi gereken camisi ise Rüstempaşa Cami’dir. Rüstempaşa Cami, Tekirdağ Merkez’de Ertuğrul mahallesinde Mimar Sinan Caddesindedir.
Rüstempaşa Camisi, 1554 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın eseridir.
Tekirdağ’ın en güzel camilerindendir. Kesme küfeki taşından yapılmıştır. Tek şerefeli minaresi caminin sağındadır ve giriş kapısı ceviz ağacı üzerine fildişi kakmalıdır.
Kapı ve pencere kanatları geometrik motiflerle bezenmiştir. Bahçedeki yuvarlak 5 sütunlu mermer şadırvan Abdülmecit zamanında yapılmıştır. Doğusundaki kütüphane, hamam, medrese ise yıkık bir haldedir.
Rüstempaşa Cami’nin batısında bulunan 6 kubbeli bedesten sağlam olup, 1965 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir.
8. Hürriyet Abidesi (Abide-i Hürriyet Anıtı)
Tekirdağ’daki müzeler ve tarihi yapılar arasında Tekirdağ’daki anıtlar da girmektedir. Tekirdağ’da çeşitli nedenlerle yapılmış birçok anıt bulunmaktadır.
Hürriyet Abidesi ise Hürriyetin ilanı nedeniyle yapılmış bir anıt çeşmesidir. Hürriyet Abidesi, 1908 yılında Tekfurdağı (Tekirdağ) Mutasarrıfı Adanalı Ömer Ali Bey tarafından 2. Meşrutiyetin ilanı üzerine Abide-i Hürriyet adıyla yaptırılmıştır.
Hürriyet Abidesi, bugünkü Halk Eğitim Merkezi ile Belediye binaları arasında bulunmaktadır
Sık Sorulan Sorular
Tekirdağ’daki müzeler etrafında sıkça sorulan soruları yanıtladık!
Tekirdağ Müze Kart Nereden Alınır?
Müze Kartlar; kimlik kartınız, pasaport veya ehliyetiniz yardımıyla kart basın istasyonlarından alınabilir. Aynı zamanda mobil uygulama üzerinden de Müze Kart edinebilirsiniz.
Tekirdağ’da Kaç Müze Var?
Tekirdağ’da ortalama 5 müze ve 7 anıt bulunmaktadır.