Öncelikle tüm Bakış Gazetesi okuyucularına selamlar, otomatik sulama sistemleri ile ilgili yazımı siz değerli okuyucuların dikkatine sunarım.
Otomatik sulama sistemleri peyzaj ve tarımsal sulamada kullanılan ve kullanıcılar için belirli avantajlar sağlayan bitkilerin suya etkin şekilde ulaşmalarını sağlayan sulama yöntemlerinden biridir.
Otomatik sulama sistemleri damlama sulama sisteminde kullanılabileceği gibi, sprink olarak isimlendirilen su püskürtücülerinin doğru yerleşimiyle çim vb. alanların sulamalarında da kullanılabilmektedir. Çim bakımında yaygın olarak tavsiye edilen sulama biçimi de keza bu püskürtücülerle yapılan sulamadır.
Otomatik sulama sistemiyle sulanan çimlerde susuzluk kaynaklı sararmalar daha az görülmektedir, aynı zamanda suyun püskürtülmesiyle çimler homojen şekilde sulanırlar böylelikle doğru çim sulaması yapılabilir.
Püskürtücüler otomasyon kontrole sahip olmadan manuel vanalar ile de kullanılabilirler fakat akşam ve sabah erken saatlerde bu sulamanın kişiler tarafından yapılması sulama düzeninin kişilerin yaşam akışlarının yoğunluğuna göre değişmesine sebep olabilmektedir.
Otomatik sulama sistemlerinin profesyonel uygulayıcılar tarafından tavsiye etmekteyim bunun sebebi bu tarz sulama sistemleri damlama sulamaya göre daha farklı malzemeler ve ürünler barındırdığından son tüketicinin uygulaması zor olmaktadır.
Bizler bu sistemleri uygularken autocad vb. gibi çizim programlarına alanın ölçülerini aktararak püskürtücülerin yerlerini, su hatlarını, kontrol ünitelerini pozisyonlandırmak büyük önem taşımaktadır.
Profesyonel uygulayıcılar bahçenizin tüm ölçüleri ile çalışmaya gayret gösterirler bu sebeple yerleşim planını vb. gibi ölçülerinizi uygulayıcılara sunmanız işlerini kolaylaştıracaktır, şayet bu ölçüler elinizde yoksa uygulayıcıdan alanın ölçülerini almasını rica etmenizi tavsiye ederim.
Rulo çim uygulaması otomatik sulama sistemleri tamamen devreye girmeden yapılamamaktadır, bu sebeple
Bu sistemleri bahçenize uygulatırken dikkat etmeniz gereken hususlar kullanılacak boruların TSE ve test belgelerinin olması, atıcıların özellikle bilinen markaların tercih edilmesinden TİMER sisteminizin elektrik ihtiyacı olup olmadığı, su basıncı, hat başına püskürtücü sayısı ve sonlandırıcı malzemelerinizin kalitesidir. Şayet sulama sisteminizin kurulumu için fiyat alırken detaylı bilgiyi edinemiyorsanız kesinlikle farklı bir firmadan ikinci bir fiyat teklifi almayı ihmal etmeyin.
Çevremizde tüketicilerin yaşadığı sorunlar arasında gördüğüm ucuz malzeme ve ucuz işçilikle kurulmuş sistemlerde yaşanan sıkıntılar çok fazla sayıdadır, bu sistemlerin tamiri için gerekli olan kazım vb. gibi durumlarda sistemlerin tamirini güç duruma düşürmektedir.
Otomatik sulama sistemlerinin çalışması sırasıyla; zamanlayıcıların elektronik valfi açması, basınçlı suyun püskürtücülere ulaşması, gerekli ayarları tamamlanmış püskürtücülerin alanları sulamasıdır. Otomatik sulama sistemi kullanılacak alanda püskürtücüleriniz için basınçlı suyu sağlamak için hidrafor kullanabilirsiniz şebeke suyunun basıncı kimi noktalarda çok düşük olabilmektedir bu sebeple uygulama yapacak ekibin su basıncını kontrol ettiğinden emin olunuz.
Otomatik sulama sistemiyle ilgili daha detaylı bilgilere profesyonel peyzaj uygulayıcılarından ulaşabilirsiniz.
Saygı ve Sevgilerimle
Ziraat Mühendisi İlker ÖZTÜRK