Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Türkiye genelinde yağışların artış gösterdiğini ancak bu artışın ülke genelinde homojen bir dağılım göstermediğini belirtti. Bazı bölgelerde yüksek yağış miktarları kaydedilirken, bazı bölgelerde ciddi kuraklık yaşandığını ifade etti.
Bölgesel Farklılıklar
Tek, Marmara'nın güney ve doğu kesimleri, Ege Bölgesi'nin iç kesimleri ve Doğu Karadeniz'in büyük bir bölümünde yağışların ortalamanın altında kaldığını vurguladı. Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nin İzmir ve Manisa çevrelerinin ise yağış açısından yüksek alanlar arasında yer aldığını kaydetti.
Eylülde Marmara'nın güney kısımlarının kurak geçtiğini belirten Tek, İstanbul civarındaki yağışların ise normallere yakın olduğunu ifade etti. Ancak bu durumun baraj doluluklarını artırmadığını sözlerine ekledi.
Gelecek Tahminleri
Ülke genelinde şu anda yüksek basınç sisteminin hakim olduğunu belirten Tek, bu durumun yağış beklentisini düşürdüğünü ve ilerleyen günlerde daha çok sisli ve puslu havaların görüleceğini öngördü. İç kesimlerde buzlanmalar yaşanabileceğini, kıyı bölgelerde ise sisli günlerin hakim olacağını aktardı.
Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin beklendiğini dile getiren Tek, İstanbul'da kar beklentisinin şubat ayı için olduğunu açıkladı. Mevsimsel tahminlere göre, kasım, aralık ve ocak aylarında yağışların mevsim değerleri ve altında kalması öngörülürken, şubat ayında sıcaklık ve yağışların normallere yakın olacağı tahmin ediliyor. Bu durum, kar yağışı olasılığını artırıyor.