Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Afet Çalıştayı" için Edirne'ye gelen Turoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, iklim değişikliği nedeniyle yağışların şekli, zamanlaması ve sıklığının değiştiğini belirtti.

Küresel iklim değişikliğinin yağış rejimini etkilediğini vurgulayan Turoğlu, "Yağışın şekli, ne zaman yağdığı, yıl içerisindeki sıklığı değişiyor.

Bunlar önümüzdeki dönemde çok daha etkili olacak," dedi. Ayrıca, son yıllarda sağanak yağışların ani şekilde büyük su kütlelerinin birikmesine neden olduğunu ve bunun da sel ve taşkınlara yol açtığını ifade etti.

Turoğlu, bu tür afetlerin önlenebilmesi için yerel yönetimlerin ve merkezi idarenin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca, afet farkındalığının artırılması ve bireysel afet bilincinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekerek, yağmur suyunun taşkına neden olmadan deşarj edilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Edirne'nin sel ve taşkın riski taşıyan bir şehir olduğunu hatırlatan Turoğlu, Meriç Nehri'ndeki su seviyesinin yükselmesinin geçmişte de büyük zararlara yol açtığını, ancak bu zararların azaltılması için çeşitli tedbirler alındığını söyledi.

Bununla birlikte, şehir seli ve taşkınlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini, şehrin büyümesiyle birlikte bu risklerin artabileceğini vurguladı. Turoğlu, "Şehir seli ve taşkınları Edirne için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu nedenle alt yapı planlamalarının bir an önce yapılması gerekiyor," dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı