2007 yılından beri Çerkezköy’de ECA’nın yetkili servisliğini yapan Sergaz Isı ve Yakma Sistemleri işletmesinin sahibi Mahfuz Ekinci, doğal gaz kullanımında dikkat edilmesi gerekenler ve kombi ile petek bakımlarının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ekinci, kombi bakımının ihmal edilmesi durumunda performans kaybı ve yüksek maliyetler yaşanacağını vurgularken, kombi bakım fiyatının bin 115 TL, petek bakımıyla beraber de 2 bin 600 TL olduğunu belirtti.

“PETEK DEĞİL ÖNCE KOMBİ BAKIMI YAPTIRILMALI”

İlk önce peteklerin değil kombinin bakımının yapılması gerektiğini söyleyen Ekinci, “Öncelikle kombi bakımları çok önemli. Kombi bakımı yapılırken zaten peteğin kirli olup olmadığı anlaşılabiliyor.

Sahada o kadar yanlış bilgi var ki müşterilerin kafasında hep petekleri yıkatayım kombim kalsın düşüncesi var ama önce kombinin bakımı yaptırılmalı. Kombi bakımı yapılırken sökülen filtrelerden petek bakımına ihtiyaç olup olmadığı anlaşılıyor.

Peteğin bakıma ihtiyacı varsa zaten müşteriye söyleniliyor. Yoksa zaten peteklerin içindeki kirli olmayan suyu boşaltıp, yerine yeni su vermek, bu yeni suyla beraber şebekeden gelen yeni çamur, yeni tortu, yeni kireç demek ama ilk su kirecini bırakmış, çamurunu bırakmış her şeyini bırakmış su.” diye konuştu.

(M) Kombi Ve Petek Bakımı Için Uzmanından Öneriler (2)

“BAKIMLAR YAPILMAZSA KOMBİNİN PERFORMANSI DÜŞER”

Kombi bakımı yapılmazsa yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi veren Ekinci, “Bakımlar yapılmazsa kombinin performansı düşer. Kombiniz çalışmaya çalışır ama peteklere ısıyı istediğimiz gibi gönderemez. Gönderemediğimiz için zaten orada bir yakıt tüketiyorsunuz, o tükettiğiniz yakıtın karşılığını ısı olarak alamıyorsunuz. Bunun dışında makineler, parçalar yoruluyor. Temizlik yapıldığı zaman kombiler daha rahat çalışır. Temizlik yapılmazsa sürekli zorlanır, sürekli yük altında çalışır. Sürekli yük altında çalıştığı zaman da ömrünü azaltır. Mesela bir devir daim pompasını 20 sene kullanabiliyorsan, 10 sene kullanabiliyorsun.

10 senede bakım için harcamadığın paranın tamamını bir pompa değişiminde 2 misli olarak harcamış oluyorsun. Ya da 10 sene sonra cihazı komple yenilemek zorunda kalıyorlar. Nasıl aracınızın yağını, suyunu kontrol ettiriyorsanız kombinizi de kontrol ettirmelisiniz. Çok tehlikelidir. Kombiler doğal gaz, elektrik ve suyla çalışıyor. Bunların 3’ü düzgün geldiği zaman hiç problemsiz şekilde cihazlarınızı kullanırsınız.” dedi.

“PETEK BAKIMIYLA BERABER 2 BİN 600 TL”

Petek bakımıyla beraber kombi bakımının 2 bin 600 TL olduğunu belirten Ekinci, “Her senede bir zamanı geldiğinde bizim sistemimiz bakım zamanı gelmiştir diye uyarı veriyor. Normalde bu uyarıları verdiği zamanlar 6’ıncı, 7’inci, 8’inci aylar. Biz bu aylarda kampanya yapıyoruz. Bakım fiyatını yarı yarıya indiriyoruz. Şu anda doğal gaz kombi bakım fiyatımız bin 115 TL, petek bakımıyla beraber de 2 bin 600 TL. 2 bin 600 TL’nin içinde kombi bakımı, bin 200 TL’lik ilaç döküyoruz o var ve petek temizliğinde yaptığımız işlem var.

Şu anda kombi bakımlarında çok yoğunluk var. Bu gün bizi arayan müşterimize bir hafta sonrasına randevu verebiliyoruz. Bakımlarını ihmal etmesinler. Her sene yaptırsınlar. Kampanya zamanlarını kaçırmasınlar. Sezon ortasında hem servislerin iş yükü daha fazla oluyor hem de kampanya dönemi bittiği için fiyat iki misline çıkıyor.” dedi.

(M) Kombi Ve Petek Bakımı Için Uzmanından Öneriler (3)

“EVİN ISISINI MUHAFAZA EDERSEK PARAMIZI DA MUHAFAZA EDERİZ”

Doğal gazdan tasarruf etmenin en iyi yolunun evdeki ısı yalıtımını güçlendirmek olduğunu ifade eden Ekinci, “Doğal gazı kısıp hasta olup hastaneye para harcayacağımıza çocuklarımızı hasta etmeyelim. Birinci önceliğimiz bu olsun. İkinci önceliğimiz ise bir evin içerisinde 22 derece ortam sıcaklığı üşümemen gereken bir sıcaklıktır. Onun için bir oda termostatı tavsiye ediyoruz.

Oda termostatından ayarlarsınız 22 dereceye o evinizi bu sıcaklıkta sabit tutar. 22 derecenin altına düştüğü zaman devreye girer çalışır ama biz soba mantığından doğal gaza geçtiğimiz için insanlar sobanın sıcaklığını hissetmek istiyor ya da peteğe sırtını yasladığı zaman peteğin sıcaklığını hissetmek istiyor. Mesela 22 derece evin sıcaklığını istemişsin o sıcaklık gelmiş, cihaz durmuş ama peteğin soğuk. Olabilir çünkü zaten derecen yakalanmış.

Biz sürekli petek sıcaklığını hissetmek istiyoruz bu da maalesef bize çok yaktırıyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Evin içini ısıtamıyorsanız da evin içinde çok büyük bir ısı kaybı vardır. Kapılar açıktır, pervazlar kaçırıyordur, camların pervazları kaçırıyordur, alt taraftan ısımız dışarı kaçıyordur. Kombinin ısısını yükseltmek yerine bunlara önlem alacağız. Evin ısı yalıtımını güçlendirmemiz gerekiyor. Kombinin ısı ayarını yükselterek önlem almayız. Evin ısısını muhafaza ettiğiniz zaman paramızı da cebimizde muhafaza ederiz. Çatı katında yaşıyorsanız çatıya izolasyon, alttan da bir strafor çekin. Çok farkı oluyor.” şeklinde konuştu.
 

Muhabir: Barış Karapaça