Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira ödemeleri konusunda köklü bir değişikliğe giderek, 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren tüm kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden gerçekleştirilmesini zorunlu hale getirdi. Bu tarihten sonra, elden yapılan kira ödemeleri için yüksek tutarda özel usulsüzlük cezası kesilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağına göre, elden ödenen her ay için ceza uygulanacak. Ay bazında kiranın yüzde 10’luk kısmına göre hesaplanan tutar, 5 bin liralık cezanın altında kalırsa, yine de 5 bin liralık ceza uygulanacak.
BANKALAR VE PTT ZORUNLULUĞU RESMİ GAZETE'DE YER ALDI
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile getirilen banka üzerinden ödeme zorunluluğuna ilişkin uygulamaya açıklık getirmek için bir tebliğ taslağı hazırladı. Ekonomim’in haberine göre, ‘Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Tebliğ Taslağı’ kapsamında, konut ve işyeri kiraya verenler ve kiralayanlar, kira tahsilat ve ödemelerini bankalar veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle belgelendirmek zorunda olacak. Bu zorunluluk, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeleri de kapsayacak.
HİSSELİ GAYRİMENKULLERDE TEVSİK ŞARTI
Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının kiraya verenlerden birine bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi durumunda, tevsik zorunluluğu yerine getirilmiş sayılacak. Bu düzenleme, kira gelirlerinin belgelendirilmesi ve şeffaflığın sağlanması amacıyla yapılıyor.
ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI ARTIRILIYOR
Tebliğ taslağına göre getirilen zorunluluğa uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ceza, zorunluluğa uymayan her kişi ve işlem için ayrı ayrı uygulanacak. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı için 20 bin lira, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 10 bin lira, diğerleri için ise 5 bin liradan az olmamak üzere işlem tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Bu cezalar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve bir takvim yılı içinde kesilecek ceza 20 milyon lirayı aşamayacak. Ancak elden ödeme yapanlar, durumu takip eden 5 iş günü içinde kendiliğinden idareye bildirirse, özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak.
7 BİN LİRANIN ÜZERİNDEKİ İŞLEMLER DE TEVSİK EDİLECEK
Gelir İdaresi’nin hazırladığı başka bir taslağa göre ise 7 bin liranın üzerindeki her türlü tahsilat ve ödeme, aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılmak zorunda olacak. Taslakta yer alan örneğe göre, bir memur, bir şirketten 20 bin lira değerinde bir buzdolabı satın aldığında, ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekiyor. Bu zorunluluğa uyulmadığında ise hem alıcıya hem de satıcıya ayrı ayrı ceza uygulanacak.