Bürokraside en önemli mesleklerden birisi olarak kabul edilen kaymakamlık, günümüzde maaşları ve çalışma şartlarıyla kariyer yapmak isteyenlere de farklı avantajlar sunuyor. Kaymakam nasıl olunur sorusuna yanıt arayanlar için başvuru şartları, sınav detayları ve mesleğe ilişkin bilgileri sizlerle paylaşıyoruz…

Kaymakam Nasıl Olunur?

İlçe teşkilatının mülki amiri olarak bürokraside önemli bir görevi yerine getiren kaymakamlık mesleği, çalışma şartları ve maaşlarıyla kariyer yapmak isteyenlerin de hedeflediği mesleklerden birisi olarak biliniyor.

KPSS şartı olmadan devlet memuru olarak çalışabilme fırsatı sağlayan bu meslek, kendi içerisinde farklı pek çok koşulun da sağlanmasını gerektiriyor. Peki, kaymakam nasıl olunur?

Devlet bürokrasisinde en önemli mesleklerden birisi olarak görülen kaymakamlık, taşımış olduğu sorumluluklar, çalışma şartları ve prestijiyle birlikte kariyer yapmak isteyenlerin hayalini süsleyen meslekler arasında yer alıyor.

  • Kaymakam olabilmek için ilk olarak 4 yıllık eğitim veren üniversitelerin İktisadi, İdari, İşletme, İktisat ve Hukuk fakültelerindeki bölümlerden mezun olmak gerekir.
  • Daha sonra ÖSYM tarafından düzenlenecek olan Kaymakamlık Sınavı’nda 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak ve bakanlık tarafından açıklanacak kadronun 4 katı olan sıralamada yer almak gerekiyor.
  • Devam eden süreçte bakanlık tarafından düzenlenecek sözlü mülakatlarda da başarı sağlamak gerekmektedir.
  • Mülakat aşamasında da başarı sağlayan adaylar, daha sonra Kaymakam Adayı olarak 3 yıl süreyle staj sürecine tabi tutulurlar.
  • Bu süreçten sonra kaymakam adayları, bakanlık tarafından belirlenecek bir konuda Kaymakamlık Tezi sunarak değerlendirme komisyonundan geçmelidir.
  • Bu aşamaları başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar, kaymakam olarak çeşitli ilçelere atanırlar.

Kaymakam olma sürecini kısaca bu şekilde özetleyebiliriz.

Ancak yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere sınav, mülakat ve staj süreciyle ilgili detayların da paylaşılması gerekiyor. Kaymakam nasıl olunur sorusuna yanıt arayanlar için bu süreci detaylı bir şekilde inceleyelim…

Kaymakam Nasil Olunur 3

Kaymakam Olma Şartları

Kaymakam nasıl olunur araştırmasını yapan pek çok kişi, konuyla ilgili mesleğe giriş şartlarını merak ediyor.

Kaymakamlık şartları, mesleğe ilişkin kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu nedenle yazılı sınav, sözlü sınav ve staj sürecinden önce bu şartları sağlayıp sağlamadığınızı kontrol etmeniz gerekiyor.

Kaymakam olma şartları şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Görevi yapmaya engel herhangi bir sağlık probleminin olmaması,
  • 35 yaşını doldurmamış olmak,
  • İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ve Hukuk Fakülteleri’ndeki 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak,
  • Kaymakamlık yazılı sınavında 100 üzerinden 70 puan almak ve açıklanacak kadro sayısının 4 katı kadar oluşacak listede yer almak,
  • Yazılı sınav sonrasındaki sözlü mülakatları başarıyla tamamlamak,
  • Staj sürecinde gerekli başarıları göstermek ve eğitimi tamamlamak,
  • Staj süreci sonunda Kaymakamlık Tezi’nin ilgili komisyonca onaylanması.

Yukarıdaki şartlar, kaymakam nasıl olunur sorusuna yanıt arayanlar için sınav öncesinde ve kaymakam olma sürecinde taşımanız gereken koşulları ifade ediyor.

Kaymakamlık Sınavı Hakkında

Nasıl kaymakam olunur araştırmasını yapan pek çok kişi için ilk şartın dört yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme, İktisat ve Hukuk fakültelerinden mezun olmak olduğunu belirtmiştik.

Mezun olan adaylar, kaymakam olmak için ilk aşamada ÖSYM tarafından düzenlenecek Kaymakamlık Sınavı’na girmek zorundadır.

Kaymakamlık sınavı, genel kültür ve genel yetenek alanlarından toplamda 120 soru halinde düzenlenmektedir.

Kaymakamlık sınavı dersleri şu şekildedir:

  • Türkçe,
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,
  • Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı,
  • Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları,
  • Anayasa Hukuku,
  • İdare Hukuku,
  • Türkiye’nin İdari Yapısı,
  • Türkiye’de Mahalli İdareler,
  • Ekonomi.

gibi derslerin yer aldığı bu sınavda adaylar, 100 üzerinden 70 puan almalıdır.

Kaymakam nasıl olunur sorusuna yanıt arayanlar için ayrıca, İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan kaymakam kadro sayısının 4 katıyla belirlenecek sıralamada yer almaları gerektiğini belirtelim.

Örneğin; 100 kaymakam kadrosu için düzenlenecek bir sınavda sadece 70 puan almak değil, aynı zamanda ilk 400 kişi içerisinde yer almak gerekiyor.

Kaymakamlık sınavı konuları ve soru dağılımı her yıl değişiklik gösterebilir. Şimdi kaymakamlık sınavlarının tarihlerine ilişkin bilgileri aktaralım…

Kaymakamlık Sınavları Ne Zaman?

Kaymakam nasıl olunur araştırmasını yapan kişiler, aynı zamanda yeni yılda ilgili sınavın ne zaman yapılacağını da merak ediyor.

2025 ÖSYM Sınav Takvimi’nde yer almayan Kaymakamlık Sınavı, 2024 yılında gerçekleşmedi. Bu konuda ortaya atılan iddialara göre bir kesim sınavın bu yıl yapılacağını belirtirken, diğer kesim sınavın yeni yıla sarkacağını belirtiyor.

Kaymakamlık sınavı ne zaman sorusunun yanıtı 2025 yılı için bu bilgiler ışığında henüz belli olmadı.

Kaymakam Nasil Olunur 2

Kaymakam Ne İş Yapar?

Kaymakam nasıl olunur sorusuna yanıt arayanlar, aynı zamanda mesleğe ilişkin görev tanımıyla ilgili detayları merak ediyor.

Kaymakam, hükümetin ilçedeki temsilcisi olarak görev yapan, ilçe teşkilatının genel idaresinden sorumlu bir devlet görevlisidir.

Kaymakamlar gerçekleştirdikleri görevleri valilerin gözetimi ve denetimi altında yaparlar. Kaymakamların görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Kaymakamlar, ilçedeki idari işlerin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlarlar. Kamu düzeninin korunması, yerel hizmetlerin koordinasyonu, hizmetlerin halka sunulması gibi konularda görev alırlar. Aynı zamanda ilçedeki kamu kurumlarının denetimini gerçekleştirirler.
  • Kamu huzurunu ve güvenliğini sağlamak amacıyla kaymakamlar, emniyet ve jandarma teşkilatıyla birlikte çalışarak bu alanda etkili çözümler sunar.
  • Kaymakam, devletin ilçe sınırları içerisindeki en yetkili görevlisidir. Bu doğrultuda yetkisini, halkın huzurunu korumak ve kamu hizmetlerinin düzenli bir şekilde sağlanabilmesi için kullanmaktadır.
  • Kaymakamların görev ve yetkileri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 27 ve 40. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Kaymakam nasıl olunur sorusuna cevap arayanlar için son olarak mesleğe ilişkin maaş bilgilerini aktaralım…

Kaymakam Maaşları 2024

Kaymakam olma süreciyle alakalı son olarak maaş bilgilerini inceleyelim. Kaymakamlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlı olarak görev yaptıklarından dolayı, maaşları da ilgili kanundaki kurallara göre belirlenmektedir.

Günümüzde kaymakamlık maaşı yüksek kamu mesleklerinden birisi olarak kabul ediliyor.

Kaymakam maaşları 2024 Temmuz zamlarıyla birlikte şu şekildedir:

  • En Düşük Kaymakam Maaşı: 85.000 TL – 90.000 TL
  • En Yüksek Kaymakam Maaşı: 110.000 TL – 120.000 TL

Sıkça Sorulan Sorular

Kaymakam nasıl olunur sorusuyla alakalı olarak merak edilen diğer soruların yanıtları:

1- Kaymakam olmak için KPSS şartı var mı?

Kaymakam olmak için KPSS şartı yoktur. ÖSYM tarafından düzenlenen Kaymakamlık Sınavı, sonrasındaki sözlü mülakat ve staj sürecinde başarı göstermek yeterlidir.

2- Kaç yılda kaymakam olunur?

Kaymakam olmak için üniversite mezuniyeti sonrasında sınav başarıları sağlandığı takdirde 3 yıllık bir staj süreci vardır. Dolayısıyla tüm süreci başarıyla tamamlayan adaylar, 3 yıllık sürenin ardından kaymakam olarak atanabilmektedir.

Kaymakam nasıl olunur başlığıyla alakalı tüm merak edilenleri sizlerle paylaştık. Yanıtlanmasını istediğiniz soruları yorumlar bölümünden paylaşabilir, ayrıca görüşlerinizi ekleyebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi