Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülkemizin her yerinden tarih çıkıyor. Göbeklitepe ve Hierapolis gibi dünyaca ünlü antik kentler yoğun ilgi görürken aralarına Heraion Teikhos da katıldı.
Tekirdağ il merkezine 15 km mesafede bulunan antik kentin tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor.
Kazı çalışmalarının hala devam ettiği Heraion Teikhos Antik Kenti "Geleceğe Miras" projesiyle ziyarete açılacak. Antik kentle ilgili bilmeniz gerekenlere bakalım!
Heraion Teikhos Antik Kenti’nin Tarihi
Ülkemizin her yerinde tarihi binlerce yıl öncesine dayanan antik kentler var. Yapılan çalışmalarla bu kentlerin sayısı da giderek artıyor.
Bu antik kentlerden birisi de “Hera'nın Şehri” anlamına gelen Heraion Teikhos Antik Kenti. Tekirdağ şehir merkezine 15 km mesafede olan antik kent, Tekirdağ-İstanbul yolu üzerindeki Karaevli’de bulunuyor.
Rumeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neşe Atik ve ekibinin 2000 yılından bu yana yaptığı çalışmalarda antik kent gün yüzüne çıkmaya başladı.
"Geleceğe Miras" projesiyle ziyarete açılması beklenen Heraion Teikhos’un tarihine kısaca bakalım.
Heraion Teikhos Antik Kenti’nin tarihi, milattan önce 2000 yılına uzanıyor. Samos Kolonisi’ne bağlı Traklar tarafından kuruldu. Uzun yıllar boyunca zengin bir liman kenti olarak varlığını sürdürdü.
Şehirle ilgili ilk kayıtlar Antik Çağ Tarihçisi Diodoros’un eserlerinde geçiyor. Diodoros’un anlattığına göre milattan önce 4. yüzyılda Trak Kralı Kevsop Leptes ile Makedonya Kralı 2. Filip karşı karşıya gelmiş.
Heraion Teikhos’un büyük surları ve güçlü bir kalesi olsa da savaşı Makedonya Kralı 2. Filip kazanmış. Savaşın ardından Kevspo Leptes’i şehre vali olarak atamış ve oğullarından birini Makedonya’ya götürmüş.
Ayrıca bir başka Antik Çağ Tarihçisi Heredot’un eserlerinde de şehirden kısaca bahsediliyor.
Sonraki yıllarda Bizans İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelen Heraion Teikhos Antik Kenti, milattan sonra 13. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanıldı.
Ardından kendi kaderine terk edilen şehir, 2000 yılında Prof. Dr. Neşe Atik’in öncülüğünde başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya başladı.
Heraion Teikhos Antik Kenti’nin Özellikleri
Milattan önce 2000 yılında Traklar tarafından kurulan Heraion Teikhos Antik Kenti uzun yıllar zengin bir liman kenti olarak kullanıldı.
Kentin zenginliği mimarisine de yansıdı. Güçlü surlarla çevrili şehirde sağlık tanrısı Asklepios adına çok sayıda yapı inşa edildi. Bunun sebebiyse şehrin bir şifa merkezi ünlenmesiydi.
Şehirde geçmişte şifalı su kaynakları ve ilaç yapımında kullanılan fırınlar da yer alıyordu.
Heraion Teikhos Antik Kenti’nde dikkat çeken bir diğer yapıysa şehre adını veren Hera için yapılan tapınak. Evlilik ve aile tanrıçası olan Hera, halkın yaşamında önemli bir yer tutuyordu.
Bu nedenle Prof. Dr. Neşe Atik ve ekibi, kazı çalışmalarında Hera Tapınağı’na öncelik veriyor
Heraion Teikhos Antik Kenti Geleceğe Miras Projesi
2000 yılından bu yana kazı çalışmaları yapılan Heraion Teikhos Antik Kenti’ni ziyaret etmek etmek istiyorsanız sizlere güzel bir haberimiz var.
Kazı çalışmalarının başında bulunan Prof. Dr. Neşe Atik, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda "Geleceğe Miras" adlı bir proje başlatacaklarını duyurdu.
Türkiye’de bir ilk olacak proje ile kazı alanı ziyarete açılarak bir karşılama merkezi inşa edilecek. Bu merkezde teknolojiden faydalanılarak “Traklar kimdir, nereden gelmişler, nereye yayılmışlar?” gibi soruların cevapları anlatılacak.
Ayrıca antik kentte yapılacak bir gezide Trak mezarları, ilaç fırını ve çeşitli tarihi eserlerin tanıtımı yapılacak.
Heraion Teikhos Antik Kenti Nasıl Ziyaret Edilir?
Heraion Teikhos için planlanan “Geleceğe Miras” projesi henüz tamamlanmasa da antik kentin kazı alanını gezmek mümkün.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Karaevli’de bulunan Heraion Teikhos Antik kenti il merkezine 15 km mesafede yer alıyor.
Antik kente Tekirdağ otogarından kalkan belediye otobüsleri ile ulaşabilirsiniz.