Tarihi Haseki Bostan Hamamı'nda Kasım 2021'de başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. "Çifte hamam" olarak bilinen ve dönemindeki  kadınlar bölümünün, erkeklerinkinden büyük ve geniş olmasıyla dikkati çeken hamamda, çalışmalar titizlikle devam ediyor. 

Mülkiyeti İlim Yayma Vakfına ait hamamdaki beton eklentiler, muhdes sıvalar, camekanlar, mermerler ve taşıyıcı özelliğini yitiren moloz taş duvarlar yenileme çalışmaları kapsamında sökülürken, kubbelerde ayrıştırma gerçekleşti.

850 TON BALÇIK TEMİZLENDİ.

Hamamdaki kazılar sonucu ulaşılan, döşemenin altındaki sıcak havanın dolaştığı "cehennemlik" alanında, 850 ton balçık temizliği yapıldı.

Hürrem Sultan'ın yaptırdığı Haseki Külliyesi ve 2. Bayezid'in sadrazamlarından Koca Davut Paşa tarafından inşa ettirilen Davutpaşa Külliyesi'ne ait medreseyle aynı aks üzerinde yer alan hamamın, Mayıs 2024'te müşteri ağırlamaya başlaması bekleniyor.

Restorasyonu yapan firma yetkilisi Sebahattin Sayar, tarihi ve kültürel mirasın tarihi dokusu korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemini anlattıldı. 

Restorasyonun ardından tarihi hamamın özgün yapısına kavuşacağına işaret eden Sayar, çalışmayı gelecek yıl tamamlamayı planladıklarını belirtti.

"AMACIMIZ ÇİMENTODAN YAPIYI UZAKLAŞTIRMAK"

Şantiye şefi Birgül Şahin ise İstanbul Valiliği koordinesinde çalıştıklarını, 850 ton balçık çıkarılan "cehennemlik" alanında yoğun mesai harcadıklarını belirtti.

Şahin, "Amacımız yapıdaki niteliksiz ekleri kaldırmak, çimentodan yapıyı uzaklaştırmak. Bunlar temizlendikten sonra zaten yapı da bize birtakım veriler veriyor. Bu veriler ışığında da revize projeleri yapılarak, yapının en özgün şekline kavuşturulması için imalatımıza devam ediyoruz. Kadınlarda soğukluk bölümünde, erkeklerde sıcaklık bölümünde kalem işi süslemelerine denk geldik. Bu süslemeleri de yine restorasyon sonrası herkesin görebileceği şekilde açığa çıkaracağız." ifadelerini kullandı. 

sdada

Editör: Ebru Algül