Faktoring, finansman hizmet türlerinden biridir ve işletmelere nakit akışı sağlıyor olmasıyla ön plana çıkar. Sürdürülebilir bilanço yapısını destekleyen bu finansman türü, ticari borçlular, hizmeti sunan firma, mal/hizmet satışı yapan işletme arasında gerçekleşen bir işlemdir. İşletmelerin nakit ihtiyacını karşılarken aynı zamanda satışların hızla nakde dönmesini de sağladığından bu hizmetten faydalananların büyüme hedeflerine daha kolay ulaşması da mümkün oluyor.
Bu noktada akıllara gelen soru ise kimler faktoring hizmetini kullanmalı yönündedir. İşte yanıtlar…
● Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler
Küçük ve orta ölçekli işletmeler, faktoring hizmetinden en çok faydalananlar arasında yer alıyor. Çünkü bu işletmeler için nakit akışının hızı önemlidir ve nakit akışını hızlandırmak için de rotalarını faktoring hizmetine çevirirler. Küçük ve orta ölçekte işletmeler alacaklarını faktoring şirketine devredebilir. Bu sayede nakit akışını hızlandırmaları da mümkün olacaktır.
● Büyük Ölçekli Şirketler
Büyük ölçekli işletmelerin satışlardan elde ettikleri alacakları genellikle büyük orandadır ve bu alacakları yönetmek de bir uzmanlık gerektirir. Büyük ölçekli firmaların finansal risklerini azaltmak için faktoring hizmetinden sıklıkla faydalanmalarının nedeni de budur. Alacakların yönetilmesi noktasında da sunulan bu hizmetin faydalarından istifade edilebilir.
● İhracat Yapan Firmalar
İhracat yapan firmaların karşılaştıkları en yaygın sorunlardan biri tahsilatların gecikmesidir. Yurt dışından alacakları tahsilatlarda gecikme olması ihracat yapan firmaların nakit akışını da sekteye uğratır. Bu da tüm üretim süreçlerine ve hatta operasyonel süreçlere de olumsuz yansıyabilir. Dolayısıyla ihracat yapan firmaların da karşılaştıkları bu sorundan kurtulmaları için devreye faktoring hizmeti girebilir. Uluslararası düzeyde alacaklarını teminat altına alabilmelerini sağlayan bu finansman hizmeti tahsilat gecikmesinden kaynaklanabilecek olası problemleri önlemede de etkilidir.
● Hızlı Büyüyen İşletmeler
Büyüme hızı yüksek olan işletmelerde iş hacmi de aynı hızla artar. Bu durum işletmelerin nakit akışının bozulmasına yol açabilir. Dolayısıyla hızlı büyüyen işletmelerin de kimi zaman faktoring hizmetinden faydalanmaları gerekebilir. Böylelikle nakit akışının bozulması önlenir ve büyüme hızında da bir yavaşlama meydana gelmez.
İş hacmini hızla artıran ve bu nedenle nakit akışı dengesini sağlamakta zorlanan firmalar, faktoring hizmetiyle finansman ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
● Nakde İhtiyacı Olan İşletmeler
Bazı işletmeleri ileri tarihli çek ya da senet ile çalışabiliyor. Bu durumda nakit akışında gecikmeler olabiliyor ve dolayısıyla nakit ihtiyacının giderilmesi için de faktoring şirketlerinin devreye girmesi isteniyor. Sonuç olarak çek ya da senet ile çalışan ve buna bağlı olarak nakit ihtiyacı olan işletmelerin de faktoring hizmetine sıklıkla ihtiyaç duyduklarını söyleyebiliriz. Sadece nakit akışını hızlandırmak istiyor olmak da işletmelerin söz konusu hizmete yönelmeleri için yeterli bir nedendir.
● Risk Yönetimi Yapmak İsteyen Firmalar
Alacakların tahsil edilememesi her durumda geçerli olabilen risklerden biridir. Bu riski göze almak istemeyen ya da risk yönetimi yapmak isteyen firmalar da faktoring hizmetinden faydalananlar arasında bulunuyor. Özellikle riskli bir müşteri portföyüne sahip olan firmalar için bu durumun çok daha fazla önem taşıdığını söyleyebiliriz.
Özetlemek gerekirse faktoring hizmetinin nakit akışını sekteye uğratmak istemeyen ya da bazı riskleri göze almak istemeyen firmalar için son derece önemli bir finansman türü olduğunu söyleyebiliriz.
Faktoring Ne Gibi Avantajlar Sunar?
Pek çok açıdan işletmeler için önemli kazanımlar sunan bu hizmetin avantajlarına hemen birkaç örnek verelim.
● İşletmelerin sermayelerini hem kolay hem de risk almadan optimize etmelerine olanak tanır.
● Öz kaynak ile fonlama şansı sunar ve bu sayede firmaların dış kaynak ihtiyacını ortadan kaldırır.
● Vadeli olan alacakların kısa bir süre içerisinde nakde dönüşmesini sağlar.
● İşletmelerin bilanço yapısının likit tutulmasını sağlar.
● Hem tahsilat hem de takip hizmetlerinin faktoring firması tarafından yapılması ise işletmelerin zaman kaybı yaşamasını önler. Ayrıca bu işlemlere dair giderlerden de önemli bir tasarruf elde edilir.
● Nakit akışının sağlanması üretim yapan firmaların hammadde ihtiyacını da gecikmeden karşılamasını sağlar. Böylelikle üretim süreçlerinde nakit akışına bağlı gecikmeler yaşanması önlenir.
● Yurt dışına açılmak isteyen işletmelerin uluslararası pazardaki alıcı risklerini faktoring firmasına devretmeleri mümkün olur. İşletmeler daha güvenli bir şekilde global piyasaya açılabilirler.
● Alıcı ve satıcı arasında iletişimsizlik sorunları sıklıkla yaşanıyor ve faktoring hizmeti bu sorunların ortadan kalkmasında da etkilidir.
● Faktoring hizmetinden faydalananlar daha kaliteli bir müşteri portföyü oluşturabiliyor. Çünkü özellikle kredibilite hakkında güncel istihbarat bilgilerine de sahip olabilirler.
Elbette bu finansman hizmetinin sağladığı avantajlar sadece sıraladıklarımızdan ibaret değil. Ayrıca faktoring hizmetinin özellikle KOBİ’lere yönelik önemli çözümler sunduğunu belirtmek gerekir. KOBİ’lerin büyüme hedeflerini sekteye uğratan çeşitli sorunlara başarılı çözümler sunan bu hizmete dair daha detaylı bilgi edinmelisiniz.
Özellikle faktoring hizmet türlerini öğrenmek ve aynı zamanda KOBİ’lere ne gibi çözümler sunulduğu hakkında fikir sahibi olmak için QNB Faktoring sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İhracat yapmak isteyen ya da yapan firmalar için sunulan ihracat faktoringleri hakkında da detaylı bilgi yer alıyor. Böylelikle yurt dışı faktoring konusunda da merak ettiğiniz soruların yanıtlarını alabilirsiniz.