Ambalajlardan elektronik cihazlara kadar her yıl 2,1 ila 2,3 milyar ton atık oluşuyor. Ancak, küresel atık yönetimi hizmetleri bu devasa atık miktarıyla başa çıkmakta yetersiz kalıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde 2,7 milyar insan katı atık toplama hizmetine erişim sağlayamıyor ve atıkların yalnızca yüzde 60'ı kontrol altına alınabiliyor.

Eğer üretim ve tüketim alışkanlıklarıyla atık bertaraf süreçlerinde hızlı değişiklikler yapılmazsa, 2050 yılına kadar atıkların iklim, biyoçeşitlilik ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin neredeyse iki katına çıkması bekleniyor.

Küresel plastik tüketimi de alarm verici bir seviyeye ulaştı. 2022 verilerine göre, dünya genelinde plastik üretimi 7,26 milyon metrik tona yükseldi ve bu, 2021 yılına göre %0,8'lik bir artışı gösteriyor. WWF'nin "Transparent 2023" raporuna göre, geri dönüştürülmüş plastik kullanımında küçük artışlar olsa da, mevcut sistem plastik kirliliğini azaltmakta yetersiz kalıyor. Ancak geri dönüştürülebilir içerik oranı 2022 yılında %72,5’e çıkarak önceki yıl olan %70,4’e göre bir iyileşme göstermiş durumda.

Bu veriler, acil önlemler alınmadığı takdirde plastik atık sorunuyla başa çıkmanın zorlaşacağını gözler önüne seriyor.

Kaynak: IGF Haber Ajansı