Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu, meyve ağaçlarını bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı korumak amacıyla üreticilere önemli bir uyarıda bulundu.
Çolakoğlu, özellikle sert çekirdekli meyve ağaçları (kiraz, şeftali, vişne, erik ve kayısı) başta olmak üzere tüm meyve ağaçlarında bu dönemde yüzde 2'lik bordo bulamacı kullanılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
“EKONOMİK BİR MÜCADELE İLACI OLMAKTADIR”
Bordo bulamacının kullanıma hazır halde Çerkezköy Ziraat Odası’ndan veya ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat ve kireçle hazırlanabileceğini ifade eden Çolakoğlu, şunları kaydetti: "Bordo bulamacı ya da göztaşı, yüzde 98 oranında bakır sülfat ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır.
Özellikle yaprak dökümü ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bordo bulamacının hazırlanışı hakkında odamızın 0282 726 50 73 no’lu telefondan ayrıntılı bilgi verilmektedir."
BORDO BULAMACI NEDİR?
Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır.
Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında, şeftalide yaprak kıvırcıklığı, kara leke ve ateş yanıklığı hastalığına, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kansere, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, eriklerde cep hastalığı, cevizde antraknoz, yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı uygulanmakta olup bitkilerde görülen bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede kullanılmaktadır.
Bordo Bulamacı ağaçların uyanmasını geciktireceğinden meyve çiçeklerinin soğuktan korunmasını sağlıyor. Bordo Bulamacı uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar; Meyve ağaçlarının yapraklı dönemlerinde bordo bulamacı uygulaması yapılmamalıdır. İlaçlama yaparken eldiven, gözlük, maske takılması ve tulum giyilmesi önemlidir.