SİYASET

CHP'li Yontar'ın hareketi alkış aldı: Peruğunu çıkarıp konuştu

TBMM Genel Kurulunda, CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Meme Kanseri Farkındalık Ayı'na dikkat çektiği konuşmasının sonunda peruğunu çıkardı. Yontar'ı konuşmasından sonra tüm milletvekillerinden ayakta alkış aldı.

Abone Ol

Her yıl 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak anılıyor.

Bu kapsamda TBMM'de CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar Meme Kanseri Farkındalık Ayına ilişkin gündem dışı konuşma yaptı.

"HER GÜN ARTIYOR"

CHP'li Yontar, 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskini olduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir, aynı zamanda da rengi pembedir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerindendir. Bir kadının yaşam süresi boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 13'tür. Yani 8 kadından 1'inin meme kanserine yakalanma riski her zaman mevcuttur. Çevre kirliliği ve tağşiş gıdalar dolayısıyla bu sayı her gün giderek artmaktadır." dedi.

"ERKEKLERİN DE MEME KANSERİ RİSKİ VAR"

Meme kanserinde risk teşkil eden faktörlerin olduğunu ifade eden Yontar, "Meme kanserinde risk teşkil eden faktörler olduğu gibi etmeyenler de mevcuttur, değiştirilemeyen faktörler de vardır. Hareketsiz yaşamımızı, beslenme düzenimizi, aşırı kiloyu, alkol ve sigara kullanmayı azaltarak, yağlı ve tatlı yiyeceklerle beslenmeyi bırakarak, hiç doğum yapmış olmamayı, 35 yaşından sonra anne olmayı, hiç bebek emzirmeme gibi bazı faktörleri değiştirebiliriz.

Fakat değiştiremeyeceğimiz faktörler de var meme kanserinde, mesela kadın olmak fakat emin olun erkeklerde de meme kanseri riski vardır. Aynı zamanda yaş almak, aile geçmişi ve genetik faktörler, belirli gen mutasyonlarını taşıyor olmak, kişisel kanser öyküsüne sahip olmak, yoğun meme dokusuna sahip olmak gibi bazı faktörler de maalesef ki mevcut ve değiştirilemez. Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesi veya hissedilmesi meme kanserinin en sık rastlanılan belirtisidir. Bundan dolayı, kadınların meme dokularında meydana gelen değişikliği erkenden fark edebilmeleri için kendi kendilerini elle muayenenin önemi çok önemlidir." diye konuştu.

YONTAR TARAMALARA DİKKAT ÇEKTİ

TBMM'deki farkındalık konuşmasında taramalara da dikkat çeken Yontar, "Önceden 40 yaş sonrası tavsiye edilen fakat bugün 30 yaşlarına indirgenen taramaların her yıl yapılması gerekiyor. Bu taramaların başında jinekolojik muayene ve klinik meme muayenesinin muhakkak yapılması gerekmekte, bunu takiben mamografi ve bunu da destekleyecek ultrasonografinin yapılmış olması gerekmekte. Erken tanıyla meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçirebilmekte ve hastalığın derecesine bağlı olarak da tedavi şekli daha hafif ve daha rahat geçmektedir. Bunun için Sağlık Bakanlığının yerel yönetimlerle, üniversitelerle, okullarla ve sağlık kuruluşlarıyla iş birliği yaparak kadınlarımızın meme kanseri konusunda farkındalığı artırılabilir ve taramaları yapılabilmelidir." ifadelerini kullandı. 

"SAÇINIZIN DÖKÜLMESİNDEN KORKMAYIN"

Son olarak CHP Tekirdağ Milletvekili Yontar, "Bu hastalığın vücudunuzda yarattığı bazı değişiklikler var; ameliyat sonrası memenin küçülmesi veya tamamen alınması, vücut direncinin azalması, saç dökülmesi ama bunlardan asla korkmayın. Sizin vücudunuz her şeyden önemli, öncelikle vücudunuzu sevin. Biz kadınlar emin olun çok güçlüyüz, yaşamak güzel fakat sağlıkla, sağlıklı yaşamak ve yaş almak her şeyden daha güzel diyerek Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Asla, asla, saçınızın dökülmesinden de asla korkmayın." dedi. 

Yontar, konuşmasının ardından peruğunu çıkardı. Tüm milletvekilleri Yontar'ı ayakta alkışladı.