Gerçekleştirdiği halk oyunları gösterileriyle seyircilerin beğenisini kazanan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi bünyesinde faaliyet gösteren folklor ekibi, Türkiye’nin birçok ilinden davet almaya devam ediyor.

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Gülnur Kocaçınar, folklor ekipleri hakkında açıklama yaparken, gelen tekliflere var güçleriyle hazırlandıklarını söyledi.

“TÜRKİYE’DE BİZİM GİBİ AKTİF BİR FOLKLOR EKİBİ YOK”

Türkiye’de kendilerininki gibi başka bir folklor ekibinin olmadığını ifade eden Kocaçınar, “Bizim amacımız, biz kendimizin ve engelimizin farkındayız ama toplum bizim nasıl farkında diye yola çıktık.  Bizim folklor ekibimiz şu anda Türkiye’de birçok engelli gruplarının yaptığı etkinlikler var ama Türkiye’de bizim gibi festivallere davet alan bilindik, tanıdık, aktif bir folklor ekibi yok. Biz bununla çok ön saflara çıktık. Elif hocamız Çerkezköy Belediyesi’nin halk oyunları öğretmeni ama 5 yıldır özveriyle bizim engelli çocuklarımızla çalışıyor. Daha önce böyle deneyimlerimiz oldu ama engelli çocuklarla, bireylerle çalışmak gerçekten çok büyük bir özveri ve sabır gerektiriyor. Bu meşakkatli yolu hocamızla beraber aştık.” dedi.

Sakatlar Derneği

“KENDİ ÇAPIMIZDA KÜÇÜK BİR GRUPLA BAŞLADIK”

Küçük bir grupla bu ekibe başladıklarını belirten Kocaçınar, “Şimdi biz kendi çapımızda küçük bir grupla başladık. Sadece kendi akademik takvim günlerinde sahne almaya başladık fakat bizi izlemeye gelen misafirler arasında folklor ekibimiz dikkat çekti. Biz bunu daha da geliştirdik. Türkiye’de birçok ilden, ilçeden davetler almaya başladık. Böylelikle çıtamızı da yükseltmiş olduk. İlçelerden, köylerden davetlerimiz oldu. Silivri Seymen köyü, köylerin ilçelerin adını tek tek saymayı yetiştiremeyebilirim ama Mersin’e gittik. Mersin’de 3 gün boyunca Uluslararası Halk Oyunları Festivaline katıldık. Dünyanın birçok ülkesinden de ekipler vardı ama engelliler daha çok dikkat çekti. Profesyonel bir oyun çıkarttı çocuklarımız. Bu çok dikkat çekti. Grubun içerisinde Kıbrıs Halk Oyunları Federasyon Başkanı da varmış. Bizimle çok yakından ilgilendi. Bu hafta aslına Kıbrıs’a davetliydik ama bizim de yoğun bir etkinlik haftamız olduğu için katılım sağlayamadık. Mayıs ya da Haziran ayları gibi özellikle bizleri misafir etmeyi, çocuklarımızı Kıbrıs’ta ağırlamayı, onları orada tanıtmayı, Kıbrıs’ı gezdirmeyi taahhüt ettiler.” şeklinde konuştu.

“BAŞKANIMIZ BİZİM ÖNÜMÜZÜ ÇOK GÜZEL AÇTI”

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a desteklerinden dolayı teşekkür eden Kocaçınar, “Folklor ekibimizin gidişatı gayet güzel ama bunlar emek, çaba gerektiren işler dememe rağmen bütçe de gerektiren işler. Bu konuda da Belediye Başkanımız Sayın Vahap Akay’ın bize maddi anlamda ve manevi anlamda destekleri çok büyük oldu. Çünkü buradan bir şehre festivale gitmek istediğinizde her ne kadar ulaşımı, konaklamayı davet eden il karşılamış olsa da bizim baya ciddi masraflarımız oluyor. Başkanımız bu konuda bizim önümüzü çok güzel açtı. Onun için de ilçemizi temsil etmek güzel bir duygu, gurur verici bir duygu. Çocukların gayreti ve çabası insanları çok fazla duygulandırıyor. Yani bedensel engelli ve yarı mental çocuklarla ve bir de kaynaştırma öğrencilerimizle ekip halinde çıkıyoruz sahneye.” dedi.

Sakatlar Derneği 7

“ŞU ANDA BAYA BİR DAVETİMİZ VAR”

Çok fazla davet aldıklarını söyleyen Kocaçınar, “Şu anda baya bir davetimiz var. İstanbul’dan, Kartal Belediyesi’nden, Mecidiyeköy’den, Samsun’dan, Sivas’tan, Tokat’tan birçok ilden etkinlikler için davet aldık. Bütçemizi yapacağız, başkanımıza sunacağız. Desteklerse o festivallere de katılacağız. Gelen tekliflere var gücümüzle hazırlanıyoruz.  Ulusal basında da yer alıyoruz. Engelli folklar ekibi ama sahnede hepsi birer profesyonel gibi hareket ediyor. Bu da bizim için gerçekten çok gurur verici bir olay. Biz mutluyuz, çalışmaya da devam edeceğiz. Kendi yağımızda kavrulmayı seviyoruz. Kimseyle rekabet ve yarış içerisinde değiliz. Zaman zaman önümüze engeller de çıkıyor ama basıp basıp üstlerine geçiyoruz. Çünkü niyetimiz doğru, hedefimiz belli. Ayrım da yapmadan bizim üyemiz olsun veya olmasın tüm engellilere kapımız açık.” dedi.

“SABREDEREK GÜZEL YOL ALDIK”

Sabrederek güzel bir yol aldıklarını ifade eden Çerkezköy Belediyesi Halk Oyunları Eğitmeni Elif Mutlu, “5 yıldır Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi’nde halk oyunları eğitmenliği yapıyorum. Bunu büyük bir gururla yapıyorum. Başta böyle bir tecrübem yoktu. Engelli bireylerle çalıştığım ilk kurum burası oldu. Sabrederek, çocukların gözündeki o heyecanla, ışıkla beraber güzel yol aldık. Her yıl müziklerimizi, yörelerimizi değiştirmeye çalışıyoruz. Sabit yörelerde, oyunlarda kalmamaya özen gösteriyoruz. Kaynaştırma ekibimiz de mevcut. Hep birlikte bir araya geldiğimiz zaman daha güzel programlar yapıyoruz. Ekibimiz 12-14 kişi arasında değişiyor. Her yıl yeni öğrenciler katmaya da çalışıyoruz. Sayın Belediye Başkanımız Vahap Akay da sürekli bizi destekliyor. Desteklerinden dolayı başkanımıza da teşekkür ediyoruz.” dedi.

Sakatlar Derneği 1

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Folklor Ekibi üyeleri de duygularını paylaştı.

Gizem İmer, “Burada olmaktan çok mutluyum Folkloru çok seviyorum.” dedi.

Sakatlar Derneği2 (Gizem)

Serdar Kaya, “Folklor çok oynadık. Çok şehre gittik.” dedi.

Sakatlar Derneği 3 (Serdar)

Gamze Kıbrıs, “Buraya gelince çok mutlu oluyorum. Güzel oynuyorum. Tiyatro yapıyorum. Çok mutlu oluyorum oynayınca.” şeklinde konuşu.

Sakatlar Derneği 4(Gamze)

Kezban Kaya “Ben çok oyunlar oynuyorum. Folkloru çok seviyorum. Çok halaylar çekiyoruz. Güzel oynuyorum.” dedi.

Sakatlar Derneği 5 (Kezban)

Furkan Çelik, “Folklor oynuyorum. Güzel oynuyorum ben. Çok seviyorum. Derneği çok seviyorum.” dedi.

Sakatlar Derneği 6 (Furkan)

Muhabir: Barış Karapaça