Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip ve soğuk algınlığında da artışlar meydana geldi. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturulması için mükemmel bir yol sunuyor.
Çerkezköy’de 18 yıldır eşiyle beraber aktar işletmeciliği yapan Özlem Soydan, hem bağışıklığı güçlendirmek hem de hastalıklardan korunmak için önerilerde bulundu.
“BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ARI SÜTÜ”
Soydan, salgın hastalıkların arttığı şu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için arı ürünlerinin kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Soydan, “Bağışıklık güçlendirmek için propolis, polen ve arı ürünleri çok önemli. Pekmez özleri de tüketilebilir. Ama genelde biz bağışıklık güçlendirmek için arı ürünlerini sunuyoruz. Özellikle arı sütü birebirdir bu konuda.” şeklinde konuştu.
“HİBİSKUS, YÜKSEK C VİTAMİNİ İÇERİYOR”
Soydan, gribal enfeksiyonlardan korunmak için halk arasında sıklıkla tercih edilen ıhlamur ve adaçayı gibi bitkilerin yanı sıra hibiskusun da yararlarından bahsetti. Soydan, “Şu an ortalıkta gezen hastalıklardan korunmak için mevcutta herkesin bildiği ıhlamur ve adaçayı gibi bitkilerin yanında hibiskus öneriyoruz. Yüksek C vitamini içerir. Hibiskus, özellikle gribal enfeksiyonlardan da korur. Öksürük ve varsa gribal enfeksiyonun yanında andız pekmezi önerebiliriz. Yine zencefil de öksürük kesme, balgam ve bağışıklık sistemi konusunda çok etkili bir bitkidir. Karışık kış çaylarımız var. Birçok bitkinin özü var. İçinde adaçayı, ıhlamur, kök zencefil, kök havlıcan var. Bunlar tüketilebilir.” ifadelerini kullandı.
“CİLT KURULUĞUNA ALOE VERA JELİ ÖNERİYORUZ”
Son olarak Özlem Soydan, soğuk havalarda sıklıkla yaşanan cilt kuruluğuna da ilişkin bilgilendirme yaptı.
Soydan konuyla alakalı şöyle konuştu: “Kış aylarında cilt kuruluğu ve egzama da inanılmaz bir artış olur. Bol bol nemlendirmek önemlidir. Aloe vera jeli ve yağı bu anlamda cilde çok iyi gelir. Ya da yüksek nemlendirme özelliğine sahip kremler kullanılabilir. Devam ederse de mutlaka bir hekime başvurulması gerekebilir.”
HAVLICAN OTU NE İŞE YARAR?
Havlıcan bitkisi değişik bölümlerinde ayrı tatlar ve farklı kullanım şekilleri içerir. Çiçek kısımları güzel bir koku ve görünüm sunarken, toprak altında bulunan kök kısımları yaygın olarak Uzak Doğu yemeklerinde ve yöresel et yemeklerinde kullanılır. Havlıcan otunun şifalı yönlerini keşfeden birçok bölgede yaprak saplarından ve köklerinden toz elde edilerek baharat olarak yemeklerde ve toz karışım olarak içeceklerde kullanılır. Ayrıca kökleri çay gibi demlenerek şifalı bir bitkisel çay formunda, kök saplarından elde edilen uçucu yağlar ise aromaterapi ve kozmetik uygulamalarında kullanılır.