Çalıştaya, bölgedeki diğer kent konseyleri de çocuk meclisleriyle katılım gösterdi. Katılımcılar arasında Çerkezköy Belediyesi, Muratlı Belediyesi, Süleymanpaşa Belediyesi, Kırklareli Belediyesi, Babaeski Belediyesi, Keşan Belediyesi Kent Konseyleri ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi yer aldı.
Etkinlikte çocuk haklarına ilişkin farkındalığı artırmak ve bölgeler arası iş birliğini geliştirmek amacıyla çeşitli konular ele alındı. Çocuk Meclisi üyeleri, hakları ve çözüm önerileri hakkında görüşlerini dile getirdi.
Çalıştayın son gününde Çocuk Hakları Bildirgesi deklare edildi. Bildirgede şu ifadeler yer aldı:
“Biz Trakya’da bulunan Çocuk Meclislerinin temsilcileri, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile elde ettiğimiz hakları gelişimimiz ve birey olarak kabul edilmemiz için savunuyoruz. Her şeyden önce, çocuğun üstün yararı gözetilerek, çocukları ilgilendiren her konuda bizim görüşümüz alınmalıdır. Buradan hareketle: Yaşama, barınma, her türlü istismara karşı korunma, huzur ve güven içinde bireysel gelişimimiz, nitelikli sağlık ve eğitim hakkımız vazgeçilmezdir. Kendimizi gerçekleştireceğimiz çevreyi tehdit eden her türlü kirliliğe ve buna sebep olan eylemlerin bir an önce dur denilmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Atık ayrıştırma ve toplama için gerekli eğitimler, temiz çevre için kampanyalar ve kirletenler için caydırıcı önlemler bir an önce gündeme gelmelidir. Çocukların gelişimi için, nitelikli eğitimin yanı sıra eğitimin tamamen ücretsiz olması, gıdaya erişimde çocuklara kar amacı gütmeyen yaklaşımların gözetilmesi, okulların hijyen koşullarının bir an önce düzeltilmesi zorunludur. Çocukların gelişimleri için vazgeçilmez olan oyun ve eğlence hakkı için park, oyun alanları vb. alanların sayısının çoğaltılması, içinde olacakların önce bize sorulması, kullanılan malzemelerin çocuk sağlığına uygun ve sağlam malzemeden yapılması, mevcut alanlarının bakımının eksiksiz ve sürekli yapılması en önemli talebimizdir. Bireysel gelişimimiz için zorunlu olan kültürel sanatsal sportif ve bilimsel faaliyetlerin ücretsiz erişime ve ilgi alanlarımıza göre çeşitlendirilmesi, Kent Konseyleri ve Yerel Yönetimler başta olmak üzere, herkesin görevidir. Ayrıca bu faaliyetlerin yalnızca kentte yaşayan değil kırsal kesimde olan çocuklara da hitap etmesi, bunun için gerekli ulaşım desteği ya da kırsal planlamaların yapılması gerekmektedir. Biz çocuklar, sevgi ve hoşgörü ile büyüdüğümüzde birbirimize hiçbir kötülük düşünmeyiz. Akran zorbalığı olarak tanımlanan sorunlarımızın bizim davranışımız değil çevremizin bize olan etkisi olduğu kabul edilerek, toplumun tamamına yönelik çalışmalar yürütülmesini talep ediyoruz. Tüm bu taleplerimizin hayata geçip geçmediğini kontrol etmek, Çocuk Haklarının Trakya’da tüm çocuklar tarafından öğrenilmesi ve uygulanması için en az yılda bir defa “Trakya Çocuk Forumu” düzenlenmesini savunuyor ve talep ediyoruz. Biz çocuklar, yarınlar için bugünden varız, gelin hep birlikte olalım.”