Işıkhan, bu müjdeyi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda verdi. Deprem sonrası bölgelerdeki iş gücü ve istihdam durumu hakkında da önemli bilgiler paylaşan Bakan Işıkhan, deprem bölgesinde iş gücünün toparlanma sürecine ilişkin umut verici veriler sundu.

Işıkhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller ve ilçelerdeki istihdamı desteklemek amacıyla yeni bir adım atıldığını belirterek, 2025 yılı için 4 il ve 2 ilçeye toplam 10 bin TYP sağlanacağını duyurdu.

Deprem bölgesindeki iş gücü piyasasında önemli iyileşmeler kaydedildiğini vurgulayan Işıkhan, 2024 yılı verilerine göre, depremin en çok etkilediği illerdeki 4/a (işçi) sigortalı sayısının, depremin öncesindeki seviyeye yakın bir düzeye geldiğini ve bazı illerde şimdi daha yüksek olduğunu söyledi. Örneğin Adıyaman gibi illerde, deprem öncesindeki seviyenin üzerine çıkıldığı bilgisi de paylaşıldı.

Bakan Işıkhan, Kovid-19 pandemisi ile hız kazanan uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modellerinin, iş gücü piyasasında kalıcı değişiklikler yarattığını belirtti. Bu yeni çalışma modellerinin iş güvencesi ve çalışan hakları açısından düzenlemeler yapılmasını gerektirdiğini ifade etti.

Çalışma hayatındaki bu değişikliklerin gerektirdiği düzenlemelere yönelik bakanlıklarının araştırmalarını sürdürdüğünü belirten Işıkhan, işçi, işveren, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve akademi ile birlikte bu yeni iş gücü modellerini ele aldıklarını söyledi.

Bakan Işıkhan, Ulusal İstihdam Stratejisi üzerinde yapılan çalışmaların tamamlandığını ve yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. Stratejinin ana hedeflerinden biri, dijital ve yeşil dönüşümün iş gücü piyasasındaki fırsat ve zorluklarını dengeleyerek, beceri uyumunu geliştirmek, eğitim-istihdam ilişkisini güçlendirmek ve sosyal koruma politikalarını istihdamı destekleyecek şekilde tasarlamak olacak.

Ayrıca, kadınlar ve gençler başta olmak üzere tüm vatandaşların insana yakışır işlerde istihdamını sağlamayı ve "Kimseyi geride bırakmama" anlayışını güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Bakan Işıkhan, sendikalaşma oranlarının artırılmasına büyük önem verdiklerini belirterek, Türkiye'deki sendikalaşma oranlarına ilişkin olumlu veriler paylaştı. 2013'te yüzde 9,21 olan işçilerin sendikalaşma oranı, 2024 yılı itibarıyla yüzde 14,80'e, memurların sendikalaşma oranı ise yüzde 75,18'e yükseldi. Bakan Işıkhan, ayrıca 2002'de 184 lira olan asgari ücretin, 2024 yılı itibarıyla net 17 bin 2 lira olduğunu belirterek, 2025 asgari ücreti için komisyonun Aralık ayında toplanacağını ve mutabık kalınacak bir rakama varılacağına inandıklarını söyledi.

Asgari Ücret Desteğinin, 2024 yılı için aylık 700 liraya yükseltildiğini ve 2024 yılı ilk 8 ayında, 1,5 milyon iş yerine yaklaşık 34 milyar lira destek verildiğini hatırlatan Işıkhan, memur maaşlarındaki artışa da değindi. Temmuz ayında yapılan zamla, en düşük devlet memuru maaşı 39 bin 177 liraya çıkarıldı ve 2002 ile 2024 arasındaki dönemde en düşük memur maaşındaki reel artış yüzde 279 oldu.

Bakan Vedat Işıkhan'ın açıklamaları, Türkiye'nin istihdam politikalarında önemli değişiklikler yapıldığına ve özellikle deprem bölgesindeki ekonomik toparlanmaya yönelik adımlar atıldığına işaret ediyor. TYP, Ulusal İstihdam Stratejisi, asgari ücret artışı gibi düzenlemeler, ülke genelinde iş gücü piyasasında daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapı oluşturulmasını hedefliyor.

Kaynak: IGF Haber Ajansı