Bakan Uraloğlu, toplamda 96,7 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını belirterek, bu projelerin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu'nun açıklamasına göre, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 76,5 milyon, kamu-özel iş birliği projeleri kapsamında ise 20,2 milyon fidan dikildi.
Bu ağaçlandırma projelerinin, karayollarındaki karbon salınımını azaltarak sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir katkı sunduğunun altını çizen Uraloğlu, Paris İklim Anlaşması ve Türkiye'nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti.
Bakan Uraloğlu, çevre dostu ulaşım projelerinde doğayla uyumu esas aldıklarını ve ekolojik köprülerin bu projelerin önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Türkiye'de şu ana kadar birçok ekolojik köprü inşa edildiğini ve bunların doğa dostu ulaşım vizyonunun önemli örnekleri olduğunu belirtti.
Bu kapsamda, Tarsus-Pozantı Otoyolu’ndaki yaban hayatı geçişi için yapılan ilk ekolojik köprüye ek olarak, şu anda Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda toplam 9 ekolojik köprü bulunduğunu söyledi.
Aydın-Denizli Otoyolu üzerinde bir ekolojik köprünün tamamlandığını da açıklayan Uraloğlu, Konya-Aksaray Devlet Yolu, Kaş-Kalkan Yolu ve Batman-Hasankeyf Yolu gibi stratejik bölgelerde toplamda 15 yeni ekolojik köprü planlandığını bildirdi.
Bakan, Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Hattı’nda inşa edilen ekolojik köprünün, dünyada yüksek hızlı tren hattı üzerinde yapılan ilk ekolojik köprü olduğunu vurguladı.
Bu köprünün özellikle çevre dostu malzemelerle kaplandığını ve doğal bitki örtüsüne uygun olarak tasarlandığını belirten Uraloğlu, bu projeyle yabani hayvanların köprüyü doğal yaşam alanı olarak algılayarak kolayca geçiş yapabildiklerini ifade etti.
Ayrıca, 2025 Yılı Yatırım Programı kapsamında Ankara-Eskişehir YHT hattına bir ekolojik köprü daha yapılmasının planlandığını söyledi.
Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi kapsamında, Kırklareli ve Edirne arasında inşa edilen üç ekolojik köprü hakkında da bilgiler verdi.
Kırklareli-Pancarköy ve Kırklareli-Ağayeri arasında iki ekolojik köprünün yapımının tamamlandığını, Edirne-Kabaağaç arasındaki ekolojik köprünün ise yapım aşamasının sona ermek üzere olduğunu belirtti.
Bu projelerin, özellikle yabani canlıların trafik kazalarına karışmasını önlemek adına büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin çevre dostu ulaşım projeleriyle sürdürülebilir bir gelecek için adımlar attığını, bu tür projelerin iklim değişikliğiyle mücadelede somut adımların en güzel örnekleri olduğunu ifade etti.
Karbon salınımını azaltarak doğayla uyum içinde bir yaşamı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, hem ağaçlandırma hem de ekolojik köprü projeleriyle Türkiye'nin doğa dostu ulaşım vizyonunu güçlendirdiklerini vurguladı.