Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul'da düzenlenen "Esenlik Sempozyumu"na katılarak, sosyal medya kullanımının çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendirdi ve bu konuda alınması gereken önlemleri duyurdu.

Esenler Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda konuşan Bakan Göktaş, dijitalleşmenin hızla ilerlediği günümüzde, çocukların sosyal medya kullanımı ile ilgili düzenlemeler yapılmasının gerektiğini vurguladı.

Göktaş, sosyal medya ve dijital oyunların çocuklar üzerinde derin etkiler bıraktığını belirterek, bu konudaki uzmanlar ve ebeveynlerle düzenledikleri "Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı" raporunda çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Dijital oyunlardaki güçlü karakterlerin, çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade eden Göktaş, "Çocuklar, oyunlardaki güçlü, karanlık karakterleri seçerek kendilerine güven ve cesaret kazandıklarını düşünüyor. Ancak oyun sonrası sosyal ilişkilerinde zayıflama ve izolasyon yaşıyorlar" dedi.

Dijital Bağımlılığın Tehlikeleri

Bakan Göktaş, dijital içeriklerin çocuklarda bağımlılık, dürtüsel davranış bozuklukları gibi sorunlara yol açabileceğini ve bunun da toplumsal uyum ile birlikte yaşam becerilerine zarar verdiğini belirtti.

Ayrıca, dijital bağımlılığın suç işleme riskini artırdığını ve hukuki sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Göktaş, ailelerin ve toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sosyal medya ve sosyal ağların çocuklar üzerindeki etkilerini incelemeye devam ediyoruz ve bu konuda bir düzenleme yapmayı amaçlıyoruz" dedi.

Aile Dostu Şehirler ve Sosyal Hizmet Politikaları

Sempozyumda yaptığı konuşmada, aile dostu şehirlerin önemine de değinen Göktaş, sağlıklı ailelerin güçlü toplumların temeli olduğunu söyledi.

Aile dostu şehirlerin, kadını, çocuğu, genci ve yaşlıyı gözeten, yüksek yaşam kalitesi sunan şehirler olduğunu ifade etti. Göktaş, sosyal hizmet politikaları ile şehirleri sadece yaşanacak değil, yaşatılacak yerler haline getirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye" anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Sosyal Risk Haritası ve Aile Rehberi Sistemi

Göktaş, Bakanlık olarak toplumun temel yapı taşı olan aileyi güçlendirmek adına çeşitli projeler yürüttüklerini söyledi. Bu kapsamda, Sosyal Risk Haritası ve Aile Rehberi Sistemi gibi iki yeni çalışma başlattıklarını duyurdu.

Ayrıca, afetzedelere yönelik aile dostu çevre politikaları geliştirilerek, afetlere dayanıklı aile yapılarının desteklenmesi hedefleniyor.

Dijitalleşme ve Sosyal Hizmetler

Göktaş, dijital dönüşümün sosyal hizmetlere önemli katkılar sağladığını belirtti. Çevrim içi danışmanlık hizmetleri ve veri temelli sosyal politikalar ile sosyal hizmetlerin daha geniş kitlelere ulaşmasının mümkün olduğunu vurgulayan Göktaş, ancak dijitalleşmenin getirdiği risklere karşı da tedbirli olunması gerektiğini ifade etti.

Kişisel verilerin gizliliği, siber güvenlik gibi risklerin, sosyal hizmet alanındaki en büyük zorluklardan biri olduğunu söyledi.

Farabi'nin "Mutluluk" Anlayışı

Bakan Göktaş, konuşmasının sonunda Farabi'nin "Mutluluk, bir şehrin huzuru ve düzenindedir." sözünü aktararak, huzurlu ve güvenli bir toplum için önemli görevler olduğunu belirtti.

Aileden mahalleye, şehirden ülkeye uzanan bu sorumluluk anlayışının, güçlü bir toplumu inşa etme yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

Esenlik Sempozyumu ve Katılımcılar

Esenlik Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsü'nde düzenlendi ve sempozyumda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik ve Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Mazhar Bağlı da katılarak selamlama konuşmaları yaptılar. Programda ayrıca katılımcılar, aile fotoğrafı çektirdi.

Esenlik Sempozyumu, yarın da devam edecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı