Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti. Yaşamı boyunca Amerikan dış politikasında etkili bir figür olan Kissinger, Kamboçya bombalamaları ve Vietnam işgali gibi olaylarla tartışmalara konu oldu. Nobel Barış Ödülü sahibi olan bu diplomatın mirası, hala siyaset ve tarih tartışmalarında yer alıyor.

Henry Kissinger, Amerikan siyaset sahnesinin en çarpıcı ve tartışmalı figürlerinden biri olarak tarihe geçti. Connecticut'taki evinde 100 yaşında hayata veda eden Kissinger, Amerikan dış politikasının şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştı.

Nazi Almanya'sından kaçarak Amerika'ya sığınan Yahudi bir ailenin çocuğu olan Kissinger, Richard Nixon ve Gerald Ford dönemlerinde Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevlerinde bulundu. 1973-1977 yılları arasında dış politikanın merkezinde yer aldı.

Kıbrıs'taki darbe ve Şili'de sosyalist devlet başkanı Salvatore Allende'nin devrilmesi gibi olaylarda etkili olan Kissinger, Kamboçya'nın bombalanması ve Vietnam'ın güneyinin işgal edilmesi gibi kararlarla uluslararası alanda eleştiri oklarının hedefi oldu.

ABD’nin ilk yahudi Dışişleri Bakanı Kissinger, Kamboçya’da 500.000 kişi öldümünden, Doğu Timor işgaline destek vermekle, 200.000 kişi öldümüyle, Şili’de darbe yaparak diktatör Pinochet’i getirmekle. 80.000 kişi öldürmekle,  Bangladeş’te 3 milyon kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Arjantin’de “Kirli Savaş” başlatarak 60.000 kişinin ölümüne sebeb olmakla, Laos’a bomba yağdırarak 200.000 kişiyi öldürmekle, Vietnam’da 3 milyon sivili katletmekten sorumlu tutuluyor.

Savaşın bitiminden yıllar sonra bile Kamboçya'ya atılan misket bombalarının yol açtığı ölümler ve sakatlıklar, Kissinger'ın mirasının en karanlık bölümlerinden biri olarak kaldı. Buna rağmen, Vietnam'da sağlanan ateşkes sayesinde 1973 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Editör: Haber Merkezi